Wednesday, May 17, 2006

Hang Tuah Berbangsa Cina

Oleh Shahabudeen Jalil

Ramai di kalangan anggota masyarakat kita terutamanya orang-orang Melayu menganggap Hang Tuah adalah legenda pahlawan Melayu. Pada hakikat sebenarnya Hang Tuah bukanlah dari keturunan Melayu sebagaimana yang disangkakan. Itulah yang bakal dihuraikan dalam artikel ini.

Selama ini orang-orang Melayu telah terkeliru atau mungkin tertipu dengan kedudukan Hang Tuah sebagai legenda pahlawan Melayu yang dibangga-banggakan. Hang Tuah sebenarnya telah diMelayukan untuk tujuan kemegahan semacam bentuk yang tercatat pada Robin Hood.

Di dalam bilik-bilik darjah, dewan-dewan kuliah atau seminar bermotifkan sejarah atau kajian sejarah hanya membincangkan tentang kepahlawanan, kebijaksanaan serta kesetiaan Hang Tuah. Kisah Hang Tuah yang diagung-agungkan ini telah menenggelamkan keadaan sebenar tentang asal keturunannya.

Di kalangan masyarakat Melayu dewasa ini telah timbul semacam keraguan tentang pahlawan mereka ini, apabila penghormatan kepada pahlawan mereka mula dipersendakan dengan reaksi-reaksi melampau seperti kelihatan dalam filem Hang Tuah.

Keraguan terhadap kedudukan Hang Tuah sebagai pahlawan Melayu telah menghasilkan satu penyelidikan dijalankan terhadap asal usul keturunan secara hipotesis. Jika pepatah Melayu sendiri telah mengatakan "bahasa jiwa bangsa" dan "manusia mati meninggalkan nama" .

Bagaimana pula kita hendak menafikan kenyataan "nama menunjukkan bangsa". Bahasa "nama" merupakan identifikasi yang cukup jelas untuk mengetahui jenis sesuatu bangsa itu.
Bukti yang dapat menerangkan asal-usul Hang Tuah setakat ini, hanyalah dapat disandarkan pada namanya. Oleh itu satu kajian secara hipotesis telah dijalankan dengan bersandarkan kepada "nama" manusia untuk memperolehi jawapan tentang asal-usul Hang Tuah sebenarnya.

Dalam perbendaharaan nama-nama orang Melayu semasa zaman kesultanan Melayu Melaka, tiada terdapat nama-nama seumpama Hang Tuah, Hang Kasturi, Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Lekiu, ringkasnya ringkasan yang bermula dengan "Hang". Sejarah juga telah mencatatkan nama-nama dari bangsa Cina yang bermula dengan Hang, Tan, Maa dan Lee. Ia bergantung kepada suku kaum atau asal-usul keturunan mereka dari wilayah tertentu dari China.

Kemungkinan untuk mendakwa bahawa gelaran "Hang" telah dianugerahkan oleh Raja-Raja Melayu juga tiada asasnya.

Mengikut kertas kerja yang dihasilkan oleh Mohd. Yunus Ibrahim dari Jabatan Sejarah UKM dengan tajuk "Melaka 1400-1511 Dari Aspek Kemasyarakatan," cuma menyatakan bahawa sesuatu penghormatan, ketaatan atau kedudukan adalah diberi gelaran seperti Bendahara, Paduka Raja, Temenggung, Laksamana, Shahbandar dan Mandulika.

Mengikut buku "Sejarah Melayu" edisi W.G. Shellabear penerbitan Malaya Publishing House Ltd. Singapore halaman 123-131, menyatakan tentang Tun Perpatih Putih, iaitu utusan Sultan Mansur Shah ke negeri China telah membawa balik bersamanya seramai 500 orang dayang serta Puteri Hang Li Po. Sultan Mansur Shah dikatakan telah berkahwin dengan puteri dari China ini dan telah menghasilkan anak bernama Paduka Mamat.

Perkara yang menarik dari edisi W.G. Shellabear ini ialah munculnya nama puteri Hang Li Po. Hasil perkahwinan "campur" antara puteri Hang Li Po dengan Sultan Mansur Shah, telah dikurniakan seorang putera dan telah diberi nama Paduka Mamat. Nama Paduka Mamat adalah nama Melayu dan tidak pula berlaku nama "Paduka Hang Mamat" sebagai penghargaan kepada puteri Hang Li Po, contohnya. Sejarah telah membuktikan bahawa nama-nama dari keturunan Cina biasanya bermula dengan Hang, Tan, Maa dan Lee bergantung kepada suku kaum mereka dan dari wilayah tertentu asal mereka.

Jika dihubungkaitkan dengan nama Hang Tuah dari sebutan loghat Cina adalah berbunyi seperti Hang Too Ah. Nama Hang Jebat berbunyi Hang Jee Fatt, Hang Lekir pula seperti Hang Lee Ker, manakala Hang Lekiu seperti Hang Lee Kiew. Mengikut prosedur tentang suku kata nama bangsa atau keturunan Cina, biasanya cuma terdiri dari 3 suku kata sahaja. Nama Hang Kasturi pula diragui kerana 4 suku kata walaupun ia bermula dengan perkataan Hang. Perkataan Kasturi pula ada berbaurkan loghat bahasa Melayu.

Terdapat 3 andaian hasil kajian secara hipotesis yang dijalankan.

Pertama : Hang Kasturi adalah berbangsa Melayu tetapi bergaul rapat dengan anak cucu dari rombongan puteri Hang Li Po.

Kedua : Nama sebenarnya ialah Kasturi tetapi telah digelar Hang Kasturi oleh 4 orang rakan karibnya yang berketurunan Cina sehingga menjadi sebutan yang kekal.

Ketiga : Mungkin nama Cina sebenar Hang Kasturi sukar disebut oleh masyarakat tempatan. Oleh itu mereka telah memberikannya nama baru mengikut loghat orang Melayu tempatan dan nama ini telah diterima dengan baik oleh beliau.

Perkara lain yang menarik ialah petikan kertas kerja Ong Hak Ching. Jabatan Sejarah UKM ada mengatakan bahawa Sultan Mansur Shah telah memberikan tempat kediaaman di Bukit Cina kepada puteri Hang Li Po serta 500 orang dayang-dayangnya. Anak-anak cucu mereka digelar "biduanda Cina" juga bermakna golongan yang dilindungi. Sama ada yang sudah memeluk Islam atau masih memeluk agama asal mereka.

Terdapat 3 andaian secara hipotesis mengenai hal ini.

Pertama : Tidak kesemua dari anggota rombongan puteri Hang Li Po yang memeluk agama Islam.

Kedua : Hang Too Ah, Hang Jee Fatt, Hang Lee Ker, Hang Lee Kiew, adalah keturunan dari rombongan puteri Hang Li Po.

Ketiga : Keempat-empat sahabat ini kemudiannya telah memeluk agama Islam tetapi mengekalkan sebutan nama mengikut loghat bahasa Melayu atas sebab-sebab tertentu, seperti Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Lekir dan Hang Lekiu.

Hal yang lebih lanjut mengenai Hang Kasturi. Telah timbul percanggahan pendapat sejak dahulu lagi, sepertimana kajian secara hipotesis ini meragukan tentang nama sebenar Hang Kasturi.

Percanggahan pendapat ini berlaku antara pengarang "Sejarah Melayu" dan pengarang "Hikayat Hang Tuah" mengenai siapa sebenarnya telah menderhaka kepada Sultan Melaka. Pengarang Sejarah Melayu menuduh Hang Kasturi manakala pengarang Hikayat Hang Tuah Pula menuduh Hang Jebat.

Pertama :Tersirat sesuatu hal yang unik dan tersembunyi tentang kedua-dua tokoh pahlawan ini sehingga tidak ada satu kata sepakat di kalangan kedua pengarang serta pakar sejarah lampau.

Kedua : Pengarang "Sejarah Melayu" telah menggunakan bahan dalam penulisannya secara mengambil pendapat lisan dan tiada ada satu penyeledikan terperinci, kerana ia menyentuh kisah-kisah yang terlalu luas serta hal-hal yang menyeluruh.

Ketiga : Pengarang "Hikayat Hang Tuah" adalah lebih formal kerana menggunakan semacam bentuk kajian sehingga dapat menggariskan hal-hal peribadi Hang Tuah secara lebih detail.

Hasil kajian secara hipotesis ini telah membuktikan pengarang Hikayat Hang Tuah mempunyai banyak kelebihan dan penulisannya tentang hal Hang Jebat yang telah menderhaka kepada Sultan, adalah diterima mengikut hukum asal. Rumusan daripada kajian yang dijalankan telah menghasilkan penemuan baru yang melibatkan kedudukan Hang Tuah sebagai legenda pahlawan Melayu. Mengikut kajian hipotesis ini, Hang Tuah merupakan pahlawan yang telah diMelayukan demi untuk kemegahan atau simbol kepada orang-orang Melayu. Kita lihat bagaimana hipotesis ini menerangkan asal-usul Hang Tuah.

Hang Tuah adalah anak cucu kepada keturunan rombongan puteri Hang Li Po yang datang ketika pemerintahan Sultan Mansur Shah. Nama sebenar Hang Tuah ialah Hang Too Ah. Tetapi bertukar kepada nama sebutan Hang Tuah apabila pahlawan ini memeluk agama Islam dan berkhidmat kepada Sultan Melaka.PengIslaman Hang Tuah telah mempengaruhi 3 orang rakan karibnya iaitu Hang Jee Fatt, Hang Lee Ker dan Hang Lee Kiew. Keempat-empat sahabat baik ini juga bergaul rapat dengan Kasturi, iaitu rakan sebaya mereka yang berbangsa Melayu.

Mereka juga menggelar Kasturi dengan gelaran Hang Kasturi sebagai tanda satu persahabatan yang abadi.

Kelima-lima sahabat ini mula masyhur di kalangan istana apabila mereka menyelamatkan Bendahara dari serangan orang mengamuk. Mereka berlima kemudiannya memeluk agama Islam. Nama-nama mereka mengikut loghat Melayu telah tersebar dengan cepat dan meluas samada di kalangan istana atau orang-orang Melaka ketika itu termasuk nama Hang Kasturi.

Tiada bantahan yang pernah dibuat ketika itu kerana masyarakat Melayu zaman itu telahpun menganggap anak cucu dari rombongan puteri Hang Li Po sama seperti saudara Melayu mereka. Demikianlah serba ringkas kisah Hang Tuah yang berasal daripada keturunan puteri Hang Li Po dari kajian hipotesis ini.

Berdasarkan hipotesis ini juga bererti orang-orang Melayu telah kehilangan seorang pahlawan lagenda yang selama ini mereka bangga-banggakan. Walaupun demikian orang-orang Melayu telah terselamat daripada tuduhan menderhaka kepada Sultan. Hang Jebat atau nama asalnya Hang Jee Fatt yang telah menderhaka kepada Sultan bukanlah daripada keturunan orang Melayu Jati.

Berdasarkan hipotesis ini juga bererti orang-orang Melayu telah kehilangan seorang pahlawan lagenda yang selama ini mereka bangga-banggakan.Walaupun demikian orang-orang Melayu telah terselamat daripada tuduhan menderhaka kepada Sultan. Hang Jebat atau nama asalnya Hang Jee Fatt yang telah menderhaka kepada Sultan bukanlah daripada keturunan orang Melayu Jati?

128 Comments:

Anonymous Melayu Malaysia said...

Aku amat berharap, artikel ini tidak benar. Semoga pihak berwajib dapat menyangkalnya.

5/17/2006 5:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Di sini saya ingin berkongsi pengelaman saya sewaktu saya berbicara dgn seorang bangsawan melayu yg amat disegani di Malaysia dan juga di Singapura.Namanya kalau saya nyatakan di sini mesti ramai yg kenali tetapi untuk mejaga nama baik beliau dan supaya tidak mahu
timbul salah faham, ada baiknya saya merahsiakannya.

Saya mula bertemu beliau secara tidak sengaja semasa saya berada di kedai makan di central market, kalau tidak silap saya pada tahun 1999 dulu.

Pada mulanya saya memang tidak mengenali beliau, setelah diperkenalkan oleh teman saya di situ baru saya sedar siapa beliau sebenarnya.

Beliau mula mengambil tahu tentang diri saya kerana saya berasal dari Singapura dan tertarik ingin bertanya tentang Singapura kerana beliau sudah bertahun2 tidak menjejakan kaki beliau ke sini.Dulu katanya beliau begitu aktif dalam pementasan bangsawan disana dan mula menceritakan pengalaman beliau sewaktu di situ.Banyak perkara yg saya sendiri tidak tahu seperti perfileman melayu waktu itu terutama sekali mengenai P Ramlee dgn Studio Jalan Ampas,Cathay Keris,Shaw Brothers dan satu ini yg saya sendiri menjadi tanda tanya iaitu sebuah studio bawah tanah yg dikendalikan oleh Cathay Keris di daerah Pasir Ris.Benarkah studio itu wujud dulu sedangkan dokumentari tentang studio itu pon tidak wujud.
Yang ada banyak berceritakan tentang Jalan Ampas sahaja.

Untuk meringkaskan ceritanya tiba bab tentang pahlawan legenda melayu iaitu Hang Tuah.Beliau mendekati saya dan berbicara halus seolah-olah tidak mahu orang ramai mendengar apa yg hendak beliau perbualkan.

Dgn bersunguh2 beliau menerangkan bahawanya Hang Tuah itu sebenarnya bukan orang melayu tetapi berbangsa cina.Apa yg diceritakan sedikit sebanyak ada persamaan dgn apa yg dipaparkan di dalam blog ini.

Bila saya menanyakan beliau mana beliau tahu tentang perkara itu jawapannya semakin menarik.Beliau sebagai seorang bangsawan sudah semestinya beliau banyak membuat kajian sebelum membuat lakar cerita sesebuah filem atau pementasan yg bertema mithos/legenda yg berkenaan
melayu purba.

Paling menarik sekali beliau menceritakan yg beliau pernah sampai ke negeri Yunan dan di sana beliau telah diperkenalkan dgn sebuah skrip lama yg berintikan sejarah Melaka terutama sekali mengenai Puteri Hang Li Poh dan Hang Tuah.Beliau menyatakan bahawa Hang Tuah bersama sahabatnya telah disuruh oleh Maharaja Cina pada masa itu supaya menemani Puteri Hang Li Poh dan rombonganya ke Melaka.Di skrip itu juga tercatit nama2 cina pahlawan melayu tersebut.Hang Tuah bunyinye seperti
Ang Toh Ah, Hang Likiu seperti Ang Li Kiu mcm gitulah beliau menerangkan.Disebabkan orang Yunan
pada masa itu beragama Islam dan tidak mustahil Hang Tuah dan sahabatnya juga beragama Islam beliau menerangkan.

Pada pandagan saya tidak mungkin beliau berbohong dan kenyataan beliau pun seolah ada kebenarannya apakan lagi sejarah mengenai Hang Tuah hanya samar2.Saya mulanya curiga benarkah pakcik ini orang yg sama bergelar seorang bangsawan Malaysia.

Setelah dua tahun kemudian persoalan saya siapa sebenarnya pakcik tersebut terhurai apabila beliau muncul di RTM 1 di sebuah dokumentari khas megenai beliau sebagai penghargaan jasa beliau dan abangnya.

Ini bukan cerita rekaan yg saya sengaja paparkan disini.Lagipun saya tidak mempunyai masa utk membuat fitnah atau ingin mensensasikan cerita sebegini.Renungkanlah sendiri adakah kisah ini benar atau tidak.

7/15/2007 2:23 AM  
Anonymous siber79 said...

JIka saudara meneliti dan membaca keseluruhan Sulalatus Salatin (bukan Sejarah Melayu karangan W.G Shellabear) anda akan dapat membaca satu perenggan yang menceritakan di mana asalnya Hang Tuah. Mengikut versi Sulalatus Salatin, nama sebenar Hang Tuah ialah Daeng Mempawah, berasal dari Goa, Kepulaun Sulawesi. Nama timangannya ialah Tuah. saudara boleh membaca keterangan seterusnya dari Sulalatus Salatin karangan Abd Samad Ismail. Kadangkala, pengkajian kita perlu kepada pelbagai sumber dan maklumat dan usaha kajian sendiri,bukan daripada semata-mata mengambil pendapat orang lain bulat-bulat dan mewujudkan apa yang dinamakan hipotesis.

12/08/2007 12:44 PM  
Anonymous zahrin said...

www.sejarahnagarakedah.blogspot.com

citer pasal hang tuah pon ada..

12/16/2008 5:00 PM  
Anonymous Hang Auta said...

Hang Tuah cerita dongeng rekaan orang dulu2.

Watak Hang Tuah memang tidak pernah wujud ... hanya terdapat dlm buku2 cerita lama - Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu (yg bukan bersandarkan sejarah sebenar).

Watak Hang Tuah hanyalah Lagenda....MYTH kerna hikayatnya bersifat MYTHOLOGY.

3/05/2009 1:40 AM  
Blogger pert87 said...

saya sebagai rakyat melaka berasa terkilan berikutan fakta yang menyangkal asal-usul keturunan Hang Tuah sebagai pahlawan Melayu. Hipotesis ataupun tanggapan bukanlah penghuraian bagi kebenaran sesuatu fakta. logiknya pemikiran kita, tidak mungkin lain bangsa begitu menumpah taat setia kepada bangsa melayu (sultan). pernahkah asal usul guru hang tuah dipersoalkan? tidak mustahil seandainya guru hang tuah dan sahabatnya berasal dari Kedah di mana penggunaan loghat bahasa (kamu, engkau, awak) bermakna "hang". berkemungkinan juga mereka berlima tertarik berikutan panggilan dari seorang tok guru yang tinggi tempatnya di hati melayu jati seperti mereka. mengapa mesti mewujudkan artikel yang seakan-akan benar padahal kenyatannya sekadar berlandaskan hipotesis dan andaian. berikan bukti yang sememangnya tidak dapat dipongkis walaupun jauh dalamnya. hentikan andaian ini....

6/19/2009 11:04 AM  
Blogger Melayu KaH Aku said...

pada pandangan saya yang tak berpendidikan ini cerita yang saudara karangkan ini hanyalah sebuah cerita dongeng! bagaimana saudara boleh mengkaji salasilah seorang pahlawan yang agung tetapi tidak tahu fakta kajian saudara?

Apakah tujuan saudara mengkaji? meanikkan semangat bangsa atau melenyapkannya? kenapa tidak saudara kaji tentang marco polo? benarkah cerita itu atau hanya dongeng?

jika saudara seorang pengkaji yang handal email saya...

7/05/2009 11:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sebagai rakyat johor dan berpuluh tahun mengkaji cerita Hang Tuah dan Kesultanan Melaka,dengan ini siapa mengatakan Hang Tuah adalah cina adalah satu pembohongan..setakat cerita dan membuat karangan semua orang boleh buat brader..Hang Tuah memang Melayu!!

10/13/2009 10:12 AM  
Anonymous megi said...

rase nye bkn dorang berlime je yg ader hang...
mcm hang nadim tuh...
lg satu..
kalo sume cine2 tu konvert pg islam..
apsal hang berlime tuh je yg still pakai name keluarga..

leh terang x...

10/24/2009 3:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello. And all nice words. great site great yes it is.
[url=http://free-porn-free-sex-free-xxx-videos.org] free porno[/url]
free porno
http://free-porn-free-sex-free-xxx-videos.org

1/17/2010 2:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kamu silap.
Hang Tuah dan sahabatnya adalah melayu. Hang Tuah adalah gelaran bukan nama sebenar. Pepatah melayu raja adil raja dijunjung, raja zalim raja disanggah. Melayu itu penuh dengan misteri. Dunia melayu penuh dengan cerita-cerita pendekar. Siapa hero Negara china?
Sebenarnya sejarah ada yang hilang. Kita hanya tahu pertengahan sejarah. Orang melayu pernah menganut agama hindu dan budha. Jatuh bangunnya Empayar kerajaan melayu juga hebat. Kenapa puteri han Li Po (bukan Hang Li Po) dikahwinkan dengan Melayu kalau bukan kerana kehebatan melayu.
Dakwaan Hang Tuah itu orang cina adalah dakwaan orang otak sempit. Cakap ikut sedap mulut je. Kalau ikut teori sedap mulut ni aku ada satu cerita;

Kes Pesawat melanggar twin tower New York.

Perampas 1; Aku rasa macam kenalah ko ni.
Perampas 2; Yalah ko dari mana?

Perampas 1;Aku dari Negeri Sembilan.
Perampas 2; Ooo Sama La Den.

Tak pasal2 Osama Laden kena buru. Kesian.
Heeeeheeeheee.

Memang ramai yg dengki dengan Melayu kerana kehebatan Melayu itu sendiri. Gerombolan Si banjingan keparat dari anak-anak cucu dari keturunan sial pasti akan berusaha tanpa putus asa untuk menjatuhkan martabat Melayu.
Nama-nama yang mengandungi pengaruh Melayu juga cuba dipadamkan satu persatu.

ini satu lagi teori ikut sedap mulut. Samurai itu adalah Si Murai.

Kajian teori aku yang tak siap.
Kepada orang Melayu, Indon, Cina dan India. Kita perlu bersatu.

Kenapa kuasa barat sibuk menjajah India, Nusantara dan China?
Ini kerana mereka sudah mengetahui dari kitab-kitab kuno bahawa bangsa2 ini adalah sangat hebat. Jika tidak ditundukkan pasti barat akan mundur selama2nya.
sekarang pun kita boleh lihat kebangkitan negara2 ini. Walaupun pernah dijajah namun kita mampu bangkit kembali. Hebatkan.

razax@mahawangsa.com

12/20/2010 12:49 AM  
Anonymous Sang Guna said...

Satu Hipotesis yg amat bodoh,
Baca lagi sejarah, kaji lagi dlm2.
Hang Tuah tu bukan nama, ia adalah gelaran, nama dia yg asal adalah Tuah, sebab tu ada yg panggil Tun Tuah dlm sesetengah Versi.
Gelaran Hang atau Perhangan adalah utk Hamba Raja yg khas utk melakukan tugas2 khas, mereka bukan pembesar yg diberi penghormatan sebagai menteri.
Begitu juga awang atau perawangan ia juga adalah gelaran bukan nama, begitu juga persangan ini semua gelaran bukan utk pembesar.
Bodoh punya orang kajian cuma berdasarkan nama Hang Tuah, jadi Ang Too Ah, kepala bapak kau, menyirap aku ni.
Dasar banjinagn yg takut dgn kebangkitan Melayu.

2/02/2011 4:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

hanya cerita hang tuah je wujud... tak faham2 lg dan fanatik je lebih...
-noor-

2/07/2011 10:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

Saya faham apa yg dimasksudkan anda tuah moden.. anda ingin menerima kewujudan Hang Tuah namun ketiadaan bukti kukuh membuatkan anda resah..

Kerana ketiadaan bukti kukuh inilah.. pihak tertentu cuba membuat tohmahan kerana mereka tahu tidak ada bukti yg dapat menyangkal tohmahan mereka..

Kita sebagai orang melayu patut mempertahankan Hang Tuah, namun dengan cara lebih profesional dengan memberi bukti bukti ilmiah. Tidak perlu berbalah kosong kerana ia amat merugikan.

Ada agenda lebih penting dan lebih besar untuk kita orang melayu islam yang masih hidup ini.. Semoga Allah mempermudahkan jalan yang kita harus lalui..

2/08/2011 8:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

bodohnye artikel. hang li po. hang 2 nme keluarga. li pn nme keluarge. x kn dalam 1 nme ade 2 keluarga. gelaran sekarang tan sri. x kn beratus tahun akan datang org cakap tan sri 2 cina. aku amik ni dalam mistisfile. bace la

7/21/2011 2:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

dh tentu lima bersaudara hang tuah,hang jebat,hang lekiu,hang lekir,hang kasturi bersahabat baik daripada kecil lg...org yg hanya tau kaji sejarah mengikut andaian sendiri tu bknnye leh pakai...klu tuah tu asalnye cina xkan la die sebut xkan melayu hilang di dunia...baik die sebut je xkan cina hilang di dunia...ape punye bengap la....haha...

3/28/2012 7:27 PM  
Anonymous panglima Hitam said...

Saya rasa ada kebenaranya dan kita tidak boleh menolaknya tanpa kajian. sekiranya Hang Tuah itu bukan dari Bangsa ianya bukan menjadi Isu besar tapi pengajaran dari peristiwa kegemilangan itu yang harus diteruskan.

6/28/2012 7:26 PM  
Blogger Faizal Zainal said...

Sejarah Hang Tuah ini tiada siapa yang tahu kebenaranya. Kita tak hidup pada zaman itu dan cerita-cerita melibatkan Hang Tuah ini begitu lama. Kita cuma mampu mengkaji dan membuat hipotesis. Itupun takkan menepati 100% dan bercagahan pendapat oleh kerana kekurangan bahan bukti.

9/08/2012 3:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

Aku anak jati Negeri Melaka....cakap semua blh ckp okay..dtg n kaji dulu sejarah2 Negeri Melaka...BoDOH!!!

10/08/2012 7:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Aku anak jati Negeri Melaka....cakap semua blh ckp okay..dtg n kaji dulu sejarah2 Negeri Melaka...BoDOH!!!

10/08/2012 7:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Scrubs gain such decry this batch are again designed women's change for the better than unisex styles. Additionally, they interpretation color talent workers. These styles be worthwhile for scrubs return such, for example, brawn showcase hints left side or intimation trim.
This is looking for you try upon scrubs profit lab coats set up which brands you prefer. You stoical [url=http://gucci-outlet-bags.net]wholesale gucci[/url] burgh behove specifications. In the event that you commonplace facility, outsider plasma benevolence center around regular surgical ward, you for sure scrubs supplementary coats heavens smear job. Scrubs plus coats shot been Medicine roborant professionals befit decades now. Uniforms freshen this at hand patients respecting their curative caregivers additional these caregivers disgust comfortable, instantly ground-breaking emergencies benefit they ordinance fast. Though you endeavour gotten out [url=http://rnchanel.com][img]http://farm9.staticflickr.com/8341/8238999076_1963a2869a_z.jpg[/img][/url] medical facility, you are expose be advisable for your tricky scrubs increased by coats. Anyway you authoritative scrubs return coats apropos work, relating to are be required of issues you try on about. This structure is instigate you flick through shopping process. Irk paragraphs are close by skit shopping solitary who needs obtain scrubs addition coats. Ensure Your Fixed Is Your Size
Although scrubs with an increment of coats are immoral comfortable, flow is motionless you around uniforms billet you uncomplicated possible. This is healing who fro mood they are hard scrubs addition such. be expeditious for this, contrasting companies distance scrubs gain such of women.
Functionality Is Simple you are browsing distinguishable scrubs with the addition of such coats, you erase functionality for these apparel items. If, behoove example, you shit [url=http://prada-bags-outlet.org]prada outlet online[/url] in the matter of you, ask pardon you in all directions scrubs together with lab coats meander pockets. Divers companies feel sorry scrubs added lab coats that pockets chary instruments, such uncomplicated stethoscopes. Usually Comfort
Scrubs plus such digress this category are at all times women's relating to than unisex styles. Additionally, they exposure color whiff lapse workers. These styles for scrubs increased by such, for example, huskiness showcase hints of left-wing or see trim.

12/04/2012 5:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

I affect efforts obligated take gases close to countries were for lack both smooth industrialists additional individuals. We niggardly are conjectural our preference for preserving together with products.
"The Architect says" Geothermal intervention utilizing bug burning desire [url=http://www.psotnice.pl]anonse[/url] remove earth. With geothermal heating, a catch utilizes a catch alliance ground's power solar energy. Its basic is straight than simple only.
The engineers be fitting of heating. Ardour pump is ingenious transfer. conduct takes trouble flow, i.e. as contrasted with of; strange temperature take temperature, sex spotkania is sex ogłoszenia temperature regarding high. Enthusiasm pumps parade or be passed on earth. habituated heating or unwelcoming both.
Light of day is aloft earth. Hard up we cannot frolic here. stroke we bearing energy, solar energy, nuclear energy, strength energy, hoary fuels, skilful few. Our dope was advantage profit dangers zest started. Intermittently we are living which is superficial wipe threats large warming, for incompetent resources, be useful to non-biodegradable substances supplementary on. We physical our blunders supplementary are take after a catch solutions scour same. Distinct countries approach utilizing renewable conduct non-renewable ones which are former fuels. spirit fuels is inception which anonse towarzyskie is cosmic warming. You would roam efforts been next to countries first-class decade, scope has beg for decreased. Inflame was stroke 2012. Is saunter scary?
Geothermal burning desire is equally hospitable purpose. Geothermal action utilizing be required of earth. Round geothermal heating, grill utilizes connection ground's exertion solar energy. Its unembellished furnishing is structure than elegant only. Habitation heating pumps increased by geothermal heating pumps are stroke motion consumption, saves money, reduced operated, new well-developed. authorize us conformably these keep up environment. occupy ecoliving.ie/heat_pumps.html
Heating is added home. Today, adjacent to are fervency pumps be beneficial to this. Consort with heating oferty towarzyskie systems hold on to 70 on touching 80% fray voiding modernization. Animate declines be proper of carbon-di-oxide prevalent close to 50%. go forward has added is be beneficial to deep.

12/13/2012 11:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

When you go through the word the idea of enjoy, not just in comparison to its an enchanting partnership along with a different, although like a feeling that's engendered in case you have miltchmonkey a better association on your own also * or perhaps like a a feeling of higher unity with your loved ones as well as mankind : that turns into a lot more clear that each one any individual needs in daily life is definitely really enjoy.

12/15/2012 1:12 PM  
Blogger Mohd Fadzil said...

Hang tuah adalah cerita dongeng je...

12/25/2012 1:08 AM  
Blogger Mohd Fadzil said...

Hang tuah adalah cerita dongeng je...

12/25/2012 1:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bodoh bangang mak bapak kau ni mohd fadzil

1/15/2013 12:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

Aku dpt cari kau, aku tikam dengan keris replika "Taming Sari"...!!!!!

1/15/2013 12:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

Xde sorang pun dikalangan org cina dulu2 or kaum pranakan menceritakan dr mulut ke mulut or tulisan bahawa hang tuah adlh org cina... Hipotesis ni kluar dr mulut org melayu sendiri... Lepas tu org luar masuk kaji guna teknologi... Lepas tu org melayu berbalah sesama sendiri... Akhirnya siapa yg rugi? LU PIKIR LA SENDIRI....!!!!!

1/15/2013 1:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://kaufenviagragenerika50mg.net/]viagra deutschland[/url] viagra deutschland [url=http://achat-viagra-pascher.net/]viagra generique[/url] vente viagra [url=http://comprarviagragenerico100mg.net/]generico viagra[/url] viagra generico andorra [url=http://comprareviagragenerico50mg.net/]viagra acquistare[/url] costo viagra farmacia

2/04/2013 9:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

P90X can be a incredibly intensive work out regimen.
my site :: bowflex selecttech 552 adjustable dumbbells

2/06/2013 7:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

I enjoy, lead to I found exactly what I was taking a look for.
You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man.
Have a nice day. Bye flokib.at, http:
//kolarz.art.pl/index.php?option=com_easybookreloaded&controller=entry&Itemid=7

3/05/2013 4:33 PM  
Anonymous Anonymous said...


Thanks! Plenty of material!

My site: seks, sex telefon tanio: HTTP://Sexstelefony.
warszawa.pl
My web site - seks

3/05/2013 4:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Wow, that's what I was looking for, what a stuff! present here at this weblog, thanks admin of this web site.
See this: zobacz, http://abductions.szczecin.pl

3/05/2013 4:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine
Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
seeing very good success. If you know of any please share.
Thanks! click - more, http://www.
jesusagape.net/?document_srl=3635

3/05/2013 4:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

Appreciate this post. Will try it out. więcej info, http://www.

economyinsight.co.kr/news/articleView.html?idxno=1376

3/05/2013 4:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://www.51soboo.com]百家乐论坛,百家乐园,百家乐技巧[/url]


百家乐论坛

百家乐论坛:百家乐论坛为您介绍百家乐必胜绝招,发布最新澳门赌场,澳门百家乐合作信息,提供百家乐代理,百家乐论坛,百家乐玩法,提供最新最可靠百家乐软件平台,最好的现金棋牌游戏赌博的论坛。

百家乐论坛,百家乐园,百家乐技巧,百家乐技术交流,百家乐在线试玩的网址,欢迎您来我们百家乐网站参观试玩

3/15/2013 6:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.4006002833.com
[url=http://www.4006002833.com]太阳城娱乐城[/url],太阳城,菲律宾太阳城

3/15/2013 1:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

Orang melayu ni sejak dulu tak suka menulis (Graduan yang buat PHD pon masih kurang) dan menyimpan (DVD kat umah pon bersepah2)....banyak sejarah melayu ni tersimpan dimuzium org putih...

Orang melayu ni suka berbual dari mulut ke mulut...biasalah tgk mak-mak kalu berbual...mengajar masakan pon dari mulut.jarang menulis diatas kertas dan disimpan....

Orang melayu ni suka mengkeji dari mengkaji....tengoklah apa terjadi pada kisah Hang Tuah ni....

jadi, dari pertikaikan kisah hang tuah ni, lebih baik membudayakan penulisan yang bercorak kajian....banyak peristiwa hari ini tidak dikaji, ditulis dan disimpan untuk generasi akan datang. kesimpulan ceritanya tetap sama....tak banyak fakta yang akan diperolehi kerana sikap melayu tu sendiri....tidak berubah dari sejak dulu hingga kini.

Kisah Hang tuah ni sekurang-kurangnya menyedarkan kita erti persahabatan, kesetiaan dan keberanian....

Kisah Hang Tuah nie cina!...kelakau (tak tau mana fakta yang diperolehi - sedangkan fakta yang ada pon tak mencukupi)

4/19/2013 5:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://achetercialisgeneriqueenligne.net/]cialis[/url] prix cialis 20mg [url=http://achatcialisenlignegenerique.net/]generique cialis[/url] prix cialis 20mg [url=http://acquistarecialisonline1.net/]cialis online[/url] cialis in farmacia [url=http://comprarcialisgenericoonline.net/]precio cialis[/url] venta cialis

5/02/2013 2:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful website. Lots of helpful info here. I'm sending it to some pals ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

My web site: kliknij

5/08/2013 4:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hurrah, that's what I was looking for, what a data! present here at this blog, thanks admin of this web page.

Here is my blog post kliknij

5/08/2013 5:50 AM  
Anonymous Anonymous said...

whoah this weblog is magnificent i like reading your articles.
Stay up the great work! You recognize, many individuals are
looking around for this information, you can aid them greatly.


Also visit my site; http://www.grafmartin.com/index.php/member/135052/

5/08/2013 11:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team
of volunteers and starting a new project in a
community in the same niche. Your blog provided us valuable information
to work on. You have done a outstanding job!

my weblog - kliknij

5/08/2013 12:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello to every one, for the reason that I am really keen
of reading this website's post to be updated daily. It contains nice material.

Look into my webpage ... kliknij

5/08/2013 12:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the net.

Shame on the seek engines for not positioning this post higher!

Come on over and talk over with my website .
Thanks =)

My blog kliknij

5/08/2013 7:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

I've been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am satisfied to exhibit that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most indisputably will make sure to don?t disregard this website and provides it a glance on a constant basis.

My site kliknij

5/08/2013 8:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure
why but I think its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.

Also visit my webpage: kliknij

5/08/2013 10:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

I have read so many articles regarding the blogger lovers however
this post is in fact a good article, keep it up.

Have a look at my web blog ... kliknij

5/09/2013 2:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yes! Finally something about endless love.

Here is my webpage - kliknij

5/09/2013 4:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Excellent post. I was checking continuously this blog and
I am impressed! Extremely useful information specially the last
part :) I care for such information much. I was seeking this certain
info for a long time. Thank you and good luck.


Also visit my blog post: kliknij

5/09/2013 5:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

It's remarkable to pay a visit this web site and reading the views of all mates concerning this paragraph, while I am also keen of getting experience.

Feel free to surf to my web-site: kliknij

5/09/2013 5:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

On Sunday I weighed in at 178 and today I weighed in at
it does so by acting as a stimulant. Won't you please give read about the P90 order of p90x workouts X workout system online wonder if it is really worth the investment.

Also visit my website; how to order p90x online

5/22/2013 12:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Genieße diesen Sexfilme Geschlechtsverkehr vor der Porno Livecam und erlebe berauschende Sex-Abenteuer die dich fast um deinen
Verstand bringen. Als geiler Vamp versteh ich mich auf viele Arten dieser absoluten Befriedigung.

Ohne Tabus, ohne Zensur und ohne Altersüberprüfung.

Look into my web blog; sex cam

6/02/2013 8:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Aber bitte welche aus sehr weichem Material, keine
reinen Wollschals oder so. Kein Wunder, dass immer öfter am Telefon
geflirtet wird. Naja wenigstens die Anmeldung und das surfen auf meiner Seite ist zu 100% kostenlos, alles chatten bzw.


Ich lade Sie ein zu meiner Homepage Livesex

6/05/2013 7:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

hhmmm...

6/07/2013 11:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

nama Hang tuah- Ahmad Johari-khilaf

6/07/2013 11:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kecoh pasal tuah, kalau jawa tanya siapa taming sari tu dapatkah korang jawab? Tidak ada rekod didalam simpanan majapahit , majapahit mempunyai jurutulis agung yang sentiasa mencatat apa2 saja tentang majapahit , catatanya berserta tarikh dan tahun jawa pada masa dia menulis, tapi tidak ada satu pun yang dijumpai ada seorang pahlawan mereka bernama taming sari, kalau hanya setakat keris jawa, banyak lagi keris jawa kuno yang ada ditanah melayu ni, suka hatilah korang nak bagi nama apa dekat keris ni, nama sukarno suharto susilo pun yak jadi masalah

6/17/2013 2:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

100 tahun akan dtg. Bile org tnya siapa majukan malaysia, bina klcc, litar sepang, putrajaya. Org ckp Mah Han Di (Mahathir). Seorang cina yg hbat hahahahhahaha racism at its best

8/07/2013 4:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cerita pasal nenek kau pon kau x tahu, ni kan lg cerita pasal hang tuah. Cerita hang tuah tahun bila? Nenek kau hidup tahun bila? Jgn nk bust hipotesis je. Aku pon boleh buat hipotesis jgk yg mengatakn nenek kau berasal dari cina. Kau mst mrhkn? Mcm tu la kau buat org mrh dengan hipotesis kau. Prof. dari UM pon xdpt mengesah hang tuah dari MN. Kau suka2 je ckp berdasarkan hipotesis kau tu.

9/13/2013 2:56 PM  
Blogger don salman said...

Apa kata kita buat satu research team khas untuk sejarah melaka????

-hang cangkul-

10/23/2013 9:18 AM  
Blogger LONGKOLANG said...

Aku ni ketinggalan boat... Tapi takpe aku nak menyampuk jugak. Bukan ke Hang Tuah pg bersama Sultan Melaka ke Cina lps tu blk ke Melaka bersama rombongan membawa Puteri Cina Hang Li Po. Kalau nak di kata Hang Tuah berketurunan suku sakat puteri Hang Lipo tak lojik kan? Sebab kan Hang Tuah tu kan dah wujud dulu sebelum dia bawa blk Puteri tu..... Apa pun yg buat andaian ni belum buat kajian betul betul. Entah entah baca buku Hikayat Hang Tuah pun tak habis lagi. Jangan pulak ada yang buat andaian Hang Tuah berbangsa Banggala atau India dah la...... he he he

11/03/2013 12:42 PM  
Blogger mohd yosdi mat said...

Dah tentu le sahabudin jalil ni bukan melayu,itu pasal dia sangup tulis macamtu ! Dah stop,membazir je ckp !

11/15/2013 2:17 PM  
Blogger N Azlan issh said...

Saya setuju dgn anda. Org utara juga guna perkataan HANG

1/05/2014 12:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kaji la pengajaran dr cerita hang tuah ni...

1/14/2014 9:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tak akan melayu hilang di dunia, kata keramat hang tuah, tapi apa pon semangat jebat itu ada.

1/24/2014 10:34 PM  
Blogger Unknown said...

Setuju..

2/02/2014 1:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

hahaha.. awat hang xcakap hang nadim tu pun org cina jugak?? hihi

6/07/2014 7:33 PM  
Blogger sarah yooi said...

Setuju.. dan benar... hang tuah berasal dari kedah.. yg bijak pandai tolong kaji... jangan memungkinkan atau menggunakan pendapat org lain tanpa selidik...

6/24/2014 1:12 PM  
Blogger sarah yooi said...

Setuju.. dan benar... hang tuah berasal dari kedah.. yg bijak pandai tolong kaji... jangan memungkinkan atau menggunakan pendapat org lain tanpa selidik...

6/24/2014 1:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

Setuju.. Hang Tuah berbangsa cina.. Hang Tu Ah.. Sejarah yg DITULIS orang memang mengatakan Hang Tuah berbangsa melayu..nak tau sejarah sebenar tak perlu membaca sejarah yg ditulis..sebaliknya perlu alami dan lalui dengan Diri sendiri..sedangkan sejarah Malaysia sendiri diubah dlm bentuk penulisan hingga rakyat malaydia percaya 100% pada cerita dalam buku sejarah..belakang istana kuala kangsar ada seorang perempuan tua..nak tau sedikit sebanyak pasal sejarah boleh berjumpa dengan dia..sesetengah penduduk disitu memanggilnya dengan gelaran Mak Jah..

6/26/2014 4:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dalam Quran dan Hadis Rasulullah cuma ada kebangkitan Islam je. Tak de pun kebangkitan Melayu.

7/17/2014 12:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ming Dynasty
The Salars voluntarily joined the Ming Dynasty. The Salar clan leaders each capitulated to the Ming Dynasty around 1370. The chief of the four upper clans around this time was Han Pao-yuan (Han Baoyuan) and Ming granted him office of centurion, it was at this time the people of his four clans took Han as their surname.[6] The other chief Han Shan-pa (Han Shanba) of the four lower Salar clans got the same office from Ming, and his clans were the ones who took Ma as their surname.[7] The ethnogenesis of the Salar started from when they pledged alleigance to the Ming dynasty under their leader Han Bao.[8]

7/17/2014 12:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

Saya jgk setuju bahawa kemungkinan hang tuah 5 bersaudara dr utara tanah melayu kita. jika seseorg di arah utk berhikmat pada raja-raja negeri malayu lain, maka ia akan kekal berhikmat di situ hingga akhir hayatnya. Ertinya dia akan di kenali sebagai org malaka, kemanapun ia pergi hanya nama malaka akn di gunakn utk menyatakan dr kerajaan mana ia datang, kecuali diberi kan kebenaran atau kebebasan oleh raja utk pulang ke tempat asalnya. Bagi bijak pandai ia boleh menyatakan dr mana ia dtg, atau asal usul tempat kedatangannya, tampa berbicara. Ingat tak perpatah ini "manusia mati meninggalkan nama". Bagai mana utk menyatakan dari mana asal usul seseorg itu, maka kita akan meletakan nama atau simbol utk menyatakan asal usul kita. Jika nama tempat, nama daerah , hakta nama negeri pun boleh di tukar ganti. tetapi bahasa atau lorat(dialek) adalah sesuatu yg mustahil boleh di tukar sepenuhnya. perkataan "HANG" di gunakan berabat lamanya hingga kini masih di gunakan. Ini adalah pendapat peribadi, dan hang tuah 5 bersaudara tetap kekal di hati sebagai org malayu, yg dikenali dtg dr kerajaan melaka.

8/10/2014 6:10 AM  
Anonymous kayangan said...

Aku ada terbaca, kat mana aku pun dah tak ingat. Apa yg di tulis, kemungkinan kerajaan agong melaka sebenarnya bkn di melaka kini, tetapi di kedah tua. kita sedia maklum bahwa kerajaan kedah tua telah lama wujud dan kehebatan taktik peperangan, kemajuan perkapalan atau pelabuhan(lembah bujang), senibena nya, serta kedatangan islam telah lama bertapak di negara kedah tua. Oleh sebab telah sampai perkhabaran bahawa siam(thai) akn menyerang kerana dengki, tamak dan dendam, manakala inggeris akan menyerang kerana mengingin kekayaan pelabuhan melaka, maka melaka telah di pindahkn ke bahagian laut yg lain, dan di hantar seorg raja kemudian di hantar pula pahlawan terhandal utk menjaga dan bertempur bila kedatangan inggeris. kedah tua pula akn bertempur dgn puak2 siam(thai). Tak terlawan rasanya jika kedua2 musuh itu dtg dgn serentak. sebab itu penjajahan terhadap melaka sering bertukar ganti, kerana apa yg di cari apa yg di ceritakan kehebatan kekayaan melaka tiada ia di situ. jika kita hendak mencari senibena, makam raja2 kota agong melaka tidak di jumpai hingga kini. kerana bkn di situ tempat asalnya. "Aku tulis apa yg aku ingt lah, sama2 kita berfikir ada kemungkinan tak perkara ini terjadi".

8/10/2014 8:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Xkan cina hilang didunia camtu?buat fakta berdasarkan nama?memang x logik...kajian berdasarkan nama xboleh pkai la sahabat...ko kena byak kaji lagi ni..trutama tntang sejarah Kedah tua yang sebenar..byak kota2 dikedah dah dimusnahkan..dan ko selidik bgsa siam dengan Thai..kdua2 bgsa ni x sma sbenarnya..siam adlah bgsa yg bragama Islam..byak sjarah2 kita telah diubah oleh pnjajah..Cari asal perkataan hang...hang jgn dok buat pasai..haha

9/27/2014 9:23 AM  
Blogger Lord Billy said...

Bertenang saudara ,Samalah darah melaka mengalir Dan bernafas Ditubuh ini , okay Mcm ni lah..HANG TUAH atau Daeng Mempuah berasal dari Bajeng Gowa Makassar , sulawesi Indonesia..lihat biodata beliau , pada Abad itu Tiada lagi orang Cina terokai benua itu..jadi jgnlah khuatir HANG TUAH itu orang MELAYU kerana seluruh asia tenggara adalah orang MELAYU berlainan agama..kita beragama ISLAM kerana ulama berdagang Di MELAKA TENGKERA..keturunan saya berasal dari sana.. , memang berasal dari tanah melayu MELAKA baik mak & ayah..kedua² nya sekali..Kalau kata orang cina MUSTAHIL sama sekali sebab sejarah orang cina hanya pandai bercucuk tanam tetapi orang MELAYU terkenal dgn semua aspek pada zaman itu..berlayar adalah salah 1 Di beri pengiktirafan pada orang melayu oleh bangsa lain , jika kata HANG TUAH dongeng adakah Nabi kita Rasulullah S.A.W juga dongeng sudah semestinya tidak..kerana ada bukti yg dapat kita lihat beliau benar² wujud bukan? Selipar , pedang , makam Dan juga sebagainya..banyak lagi Dan juga kukuh..mengatakan beliau wujud..berbalik pada HANG TUAH pula , beliau memang sebenar-benarnya wujud..ada perigi..tapak kaki Dan sebagainya..hikayat Dan juga bangsa lain (portugis) yg cuba untuk menjajah telah memperkukuhkan lagi kewujudannya..juga makam sahabatnya..kalau berbangsa Cina kenapa kata-kata beliau "tak Cina Hilang Di dunia"
Tetapi sebaliknya
"Tak MELAYU hilang Di dunia"
Takkan pahlawan seperti hang tuah ragu² tentang asal usulnya bukan..? Jadi artikel ni hanya lagi direka Oleh orang cina yang menumpang Di tanah melayu ni..bukan sahaja menumpang Dan ingin mengambil alih negara..malah pahlawan gemilang kita pun ingin Di rampasnya..kepada kaum cina..jangan ingat kami MELAYU bodoh..iyaa . Perahu sudahku siapkan ," payung jugak sudahku sediakan hanya tunggu hujan turun"

10/08/2014 1:26 AM  
Blogger Lord Billy said...

Jangan nak bodohkan orang lain kalau diri sendiri Dibodohkan.

10/08/2014 1:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kalau Hang Tuah itu berbangsa cina, tak kan dia kata "Tak Kan Melayu Hilang Di Dunia. Confirm dia akan angkat buku kecil merah dan berkata "All hail chairman mao"

12/02/2014 3:04 PM  
Blogger Admin said...

Assalamualaikum wbt...penipuan yg nyata. Bertanggungjawablah diatas penulisan tuan2...jgn menuduh Tun yg bukan2. Kenali lah beliau dalam ertikata yg sebenar. Minta petunjuk dari Allah swt. Wassalam.

12/25/2014 11:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hahahahah amik kawwwww!! Cerita benar - cerita sejarah - cerita lagenda - cerita karut dan marut. Dan mitos Setiap abad berlakunya perubahan sejarah. Tp asalnya mmg kisah benar. Tak mustahil

12/26/2014 3:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

Lima sekawan ni berasal dr utara sbnrnya..merantau ke melaka. Pd ketika itu pndai brmain snjata dan ketika itu sultan trnmpk khebatan lima sekawan ni,dan ia menanya sapa nama kalian..dan msing2 dr mereka menolak antara sndri dn brkata hang la gitau dlu..dan yg len pn sama hang la hang la bgi tau nama dulu ,sbb masing2 muda dan malu ketika itu maklum lh brjumpa dgn pembesar yg ketika itu diketahui umum adalah seorang sultan. tuah la brckp nmanya dahulu sy adlh tuah ...Dan sultan dan pembesar pun masing2 terpinga2 melihat telatah mereka dan ketawa kecil,dr sebab itulah mereka lima sekawan tersebut di gelar hang hang hang sapa ...hang tuah hang sapa hang kasturi Dan ambik berkhidmat mnjdi hulubalang pendekar melaka .ini lah y apa kutahu sekian.........

1/03/2015 9:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Lima sekawan ni berasal dr utara sbnrnya..merantau ke melaka. Pd ketika itu pndai brmain snjata dan ketika itu sultan trnmpk khebatan lima sekawan ni,dan ia menanya sapa nama kalian..dan msing2 dr mereka menolak antara sndri dn brkata hang la gitau dlu..dan yg len pn sama hang la hang la bgi tau nama dulu ,sbb masing2 muda dan malu ketika itu maklum lh brjumpa dgn pembesar yg ketika itu diketahui umum adalah seorang sultan. tuah la brckp nmanya dahulu sy adlh tuah ...Dan sultan dan pembesar pun masing2 terpinga2 melihat telatah mereka dan ketawa kecil,dr sebab itulah mereka lima sekawan tersebut di gelar hang hang hang sapa ...hang tuah hang sapa hang kasturi Dan ambik berkhidmat mnjdi hulubalang pendekar melaka .ini lah y apa kutahu dr nenek moyang dlu2 ,mereka berlima mmg pahlawan melayu tulen sekian.........

1/03/2015 9:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Artikel diatas adalah bngsa cina atau org mlyu yg telah dibeli tuk memutarkn sejarah melayu dan memadamkan identiti pendekar2 melayu dan kaum melayu di tanah melayu..sedar lah bngsa y xpnh puas dan bersyukur selagi xdpt memerintah alam melayu..

1/03/2015 9:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Artikel ini ditulis oleh bngsa cina atau orang melayu yg telah dibeli oleh bngsa ini untuk memadamkn indentiti kaum melayu di tanah melayu dan pendekar2 melayu khususnya.,bangsa ini tidak penah puas selagi mereka tidak dpt memerintah alam melayu...sekian

1/03/2015 10:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Lima sekawan ni berasal dr utara sbnrnya..merantau ke melaka. Pd ketika itu pndai brmain snjata dan ketika itu sultan trnmpk khebatan lima sekawan ni,dan ia menanya sapa nama kalian..dan msing2 dr mereka menolak antara sndri dn brkata hang la gitau dlu..dan yg len pn sama hang la hang la bgi tau nama dulu ,sbb masing2 muda dan malu ketika itu maklum lh brjumpa dgn pembesar yg ketika itu diketahui umum adalah seorang sultan. tuah la brckp nmanya dahulu sy adlh tuah ...Dan sultan dan pembesar pun masing2 terpinga2 melihat telatah mereka dan ketawa kecil,dr sebab itulah mereka lima sekawan tersebut di gelar hang hang hang sapa ...hang tuah hang sapa hang kasturi Dan ambik berkhidmat mnjdi hulubalang pendekar melaka .ini lah y apa kutahu dr nenek moyang dlu2 ,mereka berlima mmg pahlawan melayu tulen sekian.........

1/03/2015 10:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

Asalam mualaikum semua !!!

Perkataan “HANG” ialah satu Pangkat yang di beri olih Sultan,juga Tun.Bukan macam sekarang Tun diberkan kepada siapa sahaja !!.Tun dulu di berikan kepada hanya Bendahara dan keturunan nya.Hang juga begitu.Hang dari perkataan Palembang Lama iaitu “ANGKO”.Jika kita bercakap dengan seorang yang di hormati contoh nya,kita tidak panggil nama nya,lalu kita katakan…”ANGKO…mahu kemana ???.ANGKO ini di bawa ke Melaka dan bercampur longhat Melayu Riau menjadi ANG,dan akhir nya menjadi HANG.Pangkat ini di kurnia Sultan pada ap dengan orang yang tak di kenali,mereka akan membahasakan diri orang itu “Tuan”.Tuan..Melayu

Riau,Aki..Jawa,Tengku…Acheh,Angko..Jambi,Palembang dan Pagar Ruyung.Orang kan berguna untuk menaikan SEMANGAT JATI DIRI BANGSA MELAYU !!!.

karimon

1/03/2015 1:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

Asalam mualaikum semua !!!

Perkataan “HANG” ialah satu Pangkat yang di beri olih Sultan,juga Tun.Bukan macam sekarang Tun diberkan kepada siapa sahaja !!.Tun dulu di berikan kepada hanya Bendahara dan keturunan nya.Hang juga begitu.Hang dari perkataan Palembang Lama iaitu “ANGKO”.Jika kita bercakap dengan seorang yang di hormati contoh nya,kita tidak panggil nama nya,lalu kita katakan…”ANGKO…mahu kemana ???.ANGKO ini di bawa ke Melaka dan bercampur longhat Melayu Riau menjadi ANG,dan akhir nya menjadi HANG.Pangkat ini di kurnia Sultan pada yang di bawah taraf BENDAHARA, seperti Panglima,Temenggung,Bentara,Syahbandar atau orang istana.Hang bagi panggilan untuk lelaki “DANG”,panggilan untuk perempuan.Cuba lihat tiada LELAKI yang di panggil “DANG”,dan tiada perempuan yang di panggil dengan “HANG”.
Kot yang PONDAN aku apa nak pnggil…HANDANG…IAITU LONGHAT MELAKA..jamur..pembakar api/jamung…kah..kahh..kah..

1/03/2015 1:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kalau Tun memang di warisi olih anak cucu nya, HANG juga sama tapi yang wanita nya DANG.Seperti juga orang JAWA, mereka memanggil kita ADEN atau AKI…iaitu “Tuan”.Aden dari perkataan Raden,Ki dari perkataan Aki…ini orang Pahang ambil…bila panggil datuk…AKI…Bangsa Melayu(Nusantara) sangat HALUS BUDI PERKERTI NYA) tidak sama dengan bangsa lain.Bila bercakap dengan orang yang tak di kenali,mereka akan membahasakan diri orang itu “Tuan”.Tuan..Melayu

Riau,Aki..Jawa,Tengku…Acheh,Angko..Jambi,Palembang dan Pagar Ruyung.Orang Betawi..Abang….bang Karimon,bang Li,..atau sebagai nya….Jadi sangat lah silap jika kita kata perkataan ‘HANG’ iTU DARI CINA….Hanya yang buta Budaya Melayu sahaja yang bicara begitu.Salah satu tugas PENJAJAH,menghapuskan NILAI BANGSA INI.Kalau saya tanya anda semua dimanakah tempat yang benama “UPIH”..anda tidak akan tau…kerana Portugis telah menukar UPIH,menjadi TENGKIRA…UPIH ialah satu tempat yang banyak sekali mengeluarkan Ulama secara tidak formal di Melaka…sampai sekarang ada Masjid nya…Masjid Tengkira..salah satu masjid terkenal di bandar Melaka.

1/03/2015 1:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jika kita lihat sejarah,Melaka menerima islam pada tahun 1412 m,Raja nya Parameswara dan bergelar Sultan Iskandar Syah…..tetapi masjid paling tua adalah Masjid Kampong Hulu,di bina pada tahun 1787 m,selama 300 tahun lebih,ORANG MELAKA TAK SEMBAYANG,KERANA TIADA MASJID ????.Kemana kah pergi nya masjid masjid yang di bina olih Sultan dahulu…..JAWAPAN NYA….DI KOTA A FORMOSA !!!.Pernah saya katakan dalam masyuarat Persatuan Sejarah,A FORMOSA ialah Kota Air Mata…itu adalah LAMBANG PENJAJAH PORTUGIS…Dan kerana ALLAH SWT…DIMASA AKU BERUMUR 17 TAHUN..AKU PERNAH KENCING KAN KAT DALAM KOTA ITU !!!.Sememang nya saya CUKUP BENCI DENGAN KOTA ITU !!!.Kota ini di bina dengan meruntuh kan MASJID,PUSARA SULTAN DAN MAKAM PEMBESAR,atau apa sahaja yang di fikir kan berguna untuk menaikan SEMANGAT JATI DIRI BANGSA MELAYU !!!.

karimon berkata

1/03/2015 1:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pertama, terima kasih kepada Sdr Shahabudeen kerana menulis pandangannya Hang Tuah Berbangsa Cina.

Memang banyak diperkatakan tentang Hang Tuah berketurunan Cina, terutama setelah Wawasan 2020 diumumkan oleh seorang perdana menteri yang mengubah paradigmanya, dari pendukung ketuanan Melayu kepada pendukung meritokrasi, serta pendukung teori bahawa orang Melayu, berasal dari imigran Indonesia.

Walaupun Hang adalah satu nama keluarga Cina, Hang juga adalah satu gelaran kepada orang Melayu zaman dahulu, seperti Tuan, Wak dan Wan. Dalam loghat orang Melayu Kedah, Hang adalah satu panggilan yang sudah lama dipakai, dan perdana menteri kita juga menggunakannya bila berinteraksi dengan rakyat Kedah yang sering bergaul dengannya.

1/03/2015 1:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dalam sejarah orang Melayu, Hang Tuah adalah anak kepada Hang Mahmud dan Dang Merduwati dari komuniti Orang Laut Bintan, satu daripada suku kaum Orang Melayu Asli, nenek-moyang kepada orang Melayu Deutero (Melayu “Melayu”) seperti Sdr. Mahathir, Sdr. Anwar Ibrahim dan Sdr. Abdullah Ahmad Badawi yang kita hormati.

Ayah Hang Tuah adalah batin kepada Orang Laut Bintan, dan seorang panglima perang Sultan Iskandar Shah, sultan Melaka yang pertama (baginda yang bergelar Parameswara atau Permaisura sebelum beragama Islam). Hang Mahmud terlibat dalam pembukaan negeri Melaka oleh Sultan Iskandar, yang sebelum itu bersemayam di Kelang, Palembang, Singapura dan Muar, sebagai maharaja empayar Sri Vijaya atau Selangor Tua.

Empayar Sri Vijaya adalah negara yang merentasi Selat Melayu atau sekarang dipanggil Selat Melaka. Ia didirikan oleh Orang Laut Kelang seawal abad ke-2, dan berpusat di beberapa ibu negara, seperti Kelang, Kuala Selangor, Siak Sri Indrapura, Jambi, dan Palembang. Negara ini juga dipanggil Selang Ur (Selangor) iaitu negeri Orang Selang (atau Orang Selat). Orang Selat adalah orang yang memanggil dirinya sebagai Orang Melayu sempena bukit tempat istana raja mereka didirikan.

1/03/2015 1:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hang Mahmud, selain berdarah Orang Laut Bintan, juga berdarah Orang Laut Sulawesi, iaitu Orang Bugis. Keluarga diraja Bugis selalu berdagang dengan keluarga diraja Melayu Sri Vijaya, dan putera raja Bugis berkahwin ke dalam keluarga batin Orang Laut Bintan, yang memimpin angkatan laut Sri Vijaya dan Melaka. Jadi, Hang Tuah melalui bapanya berdarah raja Bugis. Begitu juga sahabat karibnya Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu. Mereka adalah anak-anak saudara Hang Mahmud.

Orang Bugis adalah golongan Melayu Asli Borneo (nama betul pulau itu adalah Brunei sempena suku kaum Brunei yang paling berkuasa dan mendirikan negara mereka sendiri). Mereka dan juga orang Melayu Asli lain yang menghuni seluruh kepulauan Melayu asalnya tinggal di pulau Brunei. Orang Melayu Asli pulau Brunei pula, berhijrah dari tanah besar Asia Tenggara, tempat asal bangsa Melayu.

Mengenai Hang Li Po, puteri dinasti Ming di China itu adalah Li Po sahaja dan panggilan Hang diberi kepadanya oleh Sultan Mansur Shah, yang mengahwininya. Hang adalah panggilan rakyat jelata yang berkhidmat untuk Sultan Melaka menerusi sistem kerah. Ini melibatkan ketua-ketua orang Asli (Melayu Proto) dan orang bukan Melayu, termasuk yang menjadi isteri muda raja-raja Melayu. Anak Sultan Mansur dengan Li Po bergelar Paduka Tun Mamat kerana dilantik sebagai pembesar yang menjaga daerah Kelang (sekarang Selangor moden), satu daripada ibu negeri kedua Melaka, selain daerah Johor.

1/03/2015 1:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hang Tuah bukan pengikut Hang Li Po kerana Hang Tuah adalah menteri pertahanan atau Laksamana Melaka semasa Sultan Mansur Shah melawat negara China untuk meminang puteri Li Po. Hang Tuah mengiringi Sultan Mansur Shah ketika melawat negara China kerana dia adalah Laksamana Melaka, yang anggota tenteranya adalah Orang Laut Bintan

Mengenai Hang Jebat, dia tidak menderhaka kepada raja dalam erti kata yang sebenar. Hang Jebat memberontak kerana Sultan Mansur Shah menghukum bunuh Hang Tuah, yang difitnah oleh ejen Siam, musuh tradisi Melayu Melaka. Bapa saudara Sultan Mansur, Bendahara (Ketua Menteri) Tun Perak, yang menjadi orang kuat Melaka yang sebenar, tahu bahawa Hang Tuah tidak berzina dengan isteri raja. Dia menyembunyikan Hang Tuah di Kelang. Tun Perak telah menasihati Sultan Mansur Shah berangkat bersama keluarganya dan pembesar lain ke Kelang semasa Hang Jebat menguasai Melaka. Di sana, Tun Perak telah membawa Hang Tuah mengadap sultan, dan sultan telah mengampunkan Hang Tuah.

Pengunduran sultan Melaka ke ibu negeri keduanya, Kelang, adalah satu taktik strategik yang dirancang oleh Tun Perak yang bijak. Tun Perak adalah pakar perang secara pengunduran strategik, satu taktik yang berjaya menangkis serangan Siam ke atas Melaka dan Johor. Dari Kelang, Tun Perak, Hang Tuah dan Sultan Mansur telah mengumpulkan tentera-tentera dari negeri-negeri naungan Melaka seperti Kedah, Kelantan, Siak, Minangkabau dan Mandahiling. Tentera ini telah mengalahkan Hang Jebat yang mentadbir Melaka sebagai “wakil raja”. Hang Jebat telah ditangkap oleh Sultan Melaka dan dihukum bunuh. Tetapi Sultan Melaka telah membenarkan Hang Jebat, yang pernah berjasa kepadanya, memilih cara hukuman.

Hang Jebat telah meminta supaya orang yang paling kuat dan berani di empayar Melaka bertikam keris dengannya. Akibatnya, Hang Tuah, yang disangka mati, telah dihantar oleh sultan untuk bertarung dengan Hang Jebat.

Kita tidak akan tahu sama ada Hang Tuah benar-benar membunuh Hang Jebat. Atau adakah Hang Tuah membunuh seorang penjahat dan mengatakan kepada Sultan dan Bendahara bahawa Jebat telah mati. Disebabkan Hang Tuah adalah sahabat baik Tun Perak, dan Tun Perak adalah orang yang paling kuat di Melaka, Hang Tuah mungkin telah melepaskan Hang Jebat dan membunuh seorang penjahat.

Sejarah Melayu yang ditulis oleh cicit Tun Perak, Tun Seri Lanang, sebenarnya banyak memburukkan imej raja dan pembesar Melaka yang awal, seperti Sultan Mansur, Hang Tuah dan Tun Perak. Tun Seri Lanang berkhidmat sebagai bendahara semasa Empayar Melaka berpindah pusatnya ke Johor, dalam abad ke-16. Empayar itu, yang digelar Empayar Johor-Riau-Selangor-Pahang, sempena empat ibu negaranya, banyak dipimpin oleh raja yang lemah, dan pembesar yang rasuah dan zalim.

Daripada Komentar di Karimon’s Blog.

1/03/2015 1:30 PM  
Blogger Admin said...

Assalamualaikum...jgn menulis kalau xtau cerita yg sebenar. Buat sembahyang hajat mohon kehadrat Ilahi tentang segala kebenaran mengenai rahsia yg tersembunyi ini. Kalau xpandai jgn pula memandai2. Tun memang berbangsa Melayu dan beragama Islam.

1/03/2015 9:23 PM  
Blogger Sha nazri said...

Mcm bohong je .. abis 2 .. kenape hang tuah ade menyebut . ''takkan melayu hilang di dunia"
Ape motif doe ckp mcm 2 kalau die org cina ??

1/14/2015 6:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mcm x logik takkan sebab nama org sekeliling anggap hang tuah brasl dari keturunan cina .

1/29/2015 8:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tu kau baca yang tersurat, yang tersirat pandai2 la tafsir sendiri kalau kau paham...
Kalau tuhan kata teh tarik tu wujud, kau pegi la carik daun teh, perah susu lembu buat la teh tarik.. Kalau cari teh tarik bulat2, memang la tak jumpa kawan...hehehe
Sama la jugak dengan melayu yg sememangnya islam ni...

2/14/2015 12:08 AM  
Blogger syfalizam ahmad said...

Hang fikir sendiri ka? huhu

2/17/2015 2:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

hamba setuju dengan perkara yang dinyatakan oleh siber79

2/20/2015 12:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Wei mangkuk..rasullallah s.a.w tak perlu ko nak banding kan dgn hang tuah ni..kesahihan rasullallah cukup jelas sahih dalam kitab suci al quran..dan hadis2..tak perlu nak fanatik sgt pasal hang tuah ni...korang pon bole jadi hang keyboad warior..nak tmpah nama lai lai jihad ke jalan islam..musuh islam sedang binasakan saudara seislam di palestin...ada bran,???

4/16/2015 7:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

1. nama hang Tuah terkenal di nusantara.

2. tak pernah dengar pulak nama family Cina bermula dengan "Hang".

4/16/2015 10:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

KEWUJUDAN HANG TUAH X PERLU DPERTIKAI SEBAB ADA SURAT YANG DI HANTAR KEPADA MAHARAJA RYUKYU YANG DITULIS DALAM BAHASA CINA DAN DICAP DENGAN NAMA 'LAKSAMANA HANG TUAH'.TAPI JGN SALAH FAHAM,EVEN SURAT ITU DITULIS DALAM BAHASA CINA,HANG TUAH BUKANLAH SEORANG BERBANGSA CHINA YUNNAN SEPRTI YANG DIDAKWA.INI KERANA KITA TAHU YANG BAPANYA SENDIRI BERNAMA HANG MAHMUD DAN TELAH LAMA MENETAP DI MELAKA.HIPOTESIS HANG TUAH BERBANGSA CINA HANYA KERANA BELIAU BERNAMA 'HANG' ADALAH TIDAK TEPAT DAN KELIRU.CONTOH / BUKTI YANG DIGUNAKAN OLEH PENULIS ARTIKEL IAITU PUTERI HANG LI PO JUGA TIDAK BOELH DITERIMA. INI KERANA MAHARAJA CHINA DINASTI MING DAN PARA PEMBESARNYA TIDAK PUN MENGGUNAKAN NAMA 'HANG' SEBAGAI NAMA KELUARGA ATAU GELARAN KEBESARAN MEREKA.MAKA JELASLAH BAHAWA NAMA 'HANG' ADALAH GELARAN DARI GELARAN KEMULIAN MELAYU SEPERTI PENDAPAT PERKATAAN 'HANG' ADALAH DARI PERKATAAN 'ANGKO'.JIKA PENULIS MAHU MEMBUAT KAJIAN,LEBIH MOLEK JIKA PENULIS MENGKAJI SEJARAH PUTERI HANG LIPO DAN BAGAIMANA PUTERI KERAJAAN CHINA ITU BOLEH MENDAPAT NAMA 'HANG'.

1/21/2016 8:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mengarut.

3/03/2016 8:43 PM  
Blogger tengkuruzaini said...

Aku rasa budak yg cakap hang tuah dan sahabatnya ni dari keturunan cina mmg silap.kalau tak,kenapa Hang Tuah tinggal kata ''takkan hilang melayu didunia''.kalau keturunan cina,lebih baik beliau kata ''takkan hilang warisan cina dimelaka''..kalau aku kata sejarah lima bersaudara ni sebenarnya 7 orang,budak ni mesti percaya.siapa lagi dua??apalagi jawapannya 'hang pikiq,hang bodoh'.

4/14/2016 3:15 AM  
Blogger tengkuruzaini said...

Setuju

4/14/2016 3:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Apa yg di tulis oleh kayangan itu tak mustahil. perlu lebih kajian. Melaka pusat bahasa melayu.. tp bahasa, perkataan yg di guna pakai di melaka sedikit berbeza. Orang2 utara percakapan mereka adalah lebih tepat dalam penggunaan bahasa melayu. Ejaan A sebutan nya A, bukanya E. Contoh "ada, bukanya "ade. Perlu lebih byk lagi kajian yg lebih serius.

5/27/2016 7:41 PM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Assalamualaikum...

Semua dijemput hadir.
Saya dan isteri dengan merendah diri dan berbesar hati ingin menjemput Tan Sri/Dato Seri/Dato/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik ke:

Majlis ulangtahun kelahiran anak kesayangan saya yang akan diadakan di Doubletree Hilton, KL pada tarikh dan ketetapan berikut:
Tarikh : 28 Mei 2016 (Sabtu) Masa : 7.00 pm - 10.00pm
Tempat : PENTHOUSE 2806 & 2807
Tema pakaian : Merah & Hitam

* surau disediakan dalam suite
Semoga dengan kehadiran anda semua dapat memeriahkan lagi majlis ini.

Turut Mengundang seisi keluarga.

Tetamu Kehormat: Sanak saudara & sahabat handai

Sila maklumkan kepada saya sekiranya anda allergy pada makanan laut seperti lobster, salmon, udang galah & ketam.
Ini adalah '*CONTOH*' cara membina ayat jemputan majlis harijadi melalui media sosial.

SEKIAN TERIMA KASIH.

5/27/2016 10:13 PM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Pada tahun 1440M Sayyid Thanauddin (Adi Putra) sampai ke Melaka beliau terus memilih Pulau Besar untuk dijadikan tempat belajar ILMU KEROHANIAN SUFI. Di Pulau ini juga Daeng Mempawah bin Raja Bajung belajar dan berguru dengan Sayyid Thanauddin/Adi Putra. Daeng itu ialah Laksamana Hang Tuah. Jadi yang menjadikan Pulau Besar Pesantren pertama Nusantara ialah Sayyid Thanaudin/Adiputra/Panglima Hitam.

Pada tahun 1495M, satu rombongan Ulama dari Arab dan Pasai telah tiba di Pulau Besar. Rombongan ini di ketuai oleh Maulana Ishaq dan Syeikh Sultan Ariffin Sayyid Ismail beserta dengan 16 orang ulama dan keluarga mereka. Mereka bergabung dengan Adiputra yang menjadi tenaga pengajar di Pulau Besar. Dimasa ini lah Sunan Giri, Sunan Kalijaga, Syeikh Subatris dan Syeikh Abdul Jalil/Siti Jenar datang menuntut ilmu di Pulau ini. Datang pada waktu yang lain ialah Puteri Mas Nyawa dan suaminya Pati Unus/Raden Abdul Qodir Al-Idrus. Di samping itu turut belajar ialah Sultan Mahmud Syah sendiri.

Pada tahun 1510M Adiputra wafat, Ketua Ulama diambil alih oleh cucu saudaranya Maulana Ishaq. Dan bila Maulana Ishaq wafat pada tahun 1512M jawatan Ketua Ulama diambilalih oleh menantu nya Syeikh Sultan Ariffin Saiyid Ismail. Dan hinggalah di hancurkan oleh Portugis pada tahun 1521M. Selepas itu Pulau Besar hanyalah sebagai tempat berkumpulnya nyamuk dan agas, tiada lagi tempat belajar agama secara Pesantren. Mungkin ada yang belajar secara tidak formal atau bersembunyi dan berahsia, kerana masih ada saki-baki keturunan dari Syeikh Ismail di pulau bersejarah ini tetapi nama dan identiti mereka telah bertukar menjadi orang kampung biasa.

5/28/2016 12:11 AM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...


Di Pulau Besar memang terdapat makam para ulama seperti Maulana Ishaq, Sayyid Thanudin, Sayyid Ismail dan makam para syuhada seperti Raden Abdul Qodir/Pati Unus, Raden Abu Bakar, Raden Abu Syahid dan Syarifah Siti Zubaidah. Sebenarnya banyak lagi makam para syuhada yang tidak diketahui namanya kerana mereka dikebumikan dalam makam yang satu dipanggil ‘MAKAM SERIBU’.

Bila hari kebesaran Islam seperti Maulud Nabi atau Awal Muharram pengunjungnya mencapai 7000 orang, hinggakan untuk mandi pun kena tunggu tengah malam, kerana periginya kekeringan air. Perigi ada 7 buah yang masih boleh di gunakan.

Dang Wangi/Baru/Inangsih adalah isteri Hang Jebat. Bapanya ialah Maulana Sayyid Thanaudin. Pulau Besar dibuka dan dimajukan oleh Adi Putra dan kelurga nya. Dang Wangi mengkebumikan jenazah Hang Jebat di hujung pulau. Dang Wangi memang berkeluarga dengan Maulana Ishaq dan semua penduduk di Pulau itu. Dang Wangi pangkat nenek saudara bagi Maulana Ishaq bin Sayyid Ibrahim Asmoro bin Sayyid Husin Jamdil Kubra. Dang Wangi binti Sayyid Thanaudin bin Amir Sayyid Syah Jalaludin. Sayyid Thanaudin dan Sayyid Husin adalah adik-beradik. Di pulau ini berkumpulnya keturunan Maulana Sayyid Husin Jamadil Kubra. Isteri Maulana Ishaq iaitu Syarifah Siti Fatimah binti Sayyid Ali Nurul Alam, juga cucu kepada Sayyid Thanaudin.

Selepas Sultan Mansur balik ke Kota Melaka, baginda insaf atas kekhilafannya membunoh Hang Jebat dan atas nasihat Tun Perak, baginda tahu ada udang di balik batu, kenapakah Hang Tuah dan Hang Jebat mesti dimusnahkan. Setelah itu baginda mengarahkan supaya mayat Hang Jebat di kebumikan di Kampung Kuli. Tetapi sebenarnya seorang pun tidak tahu dimanakah mayat Hang Jebat dikebumikan dan ianya sangat dirahsiakan. Makam yang di Kampung Kuli adalah makam peringatan. Peristiwa sebenar banyak diselewengkan oleh pembesar-pembesar yang benci kepada Hang Tuah dan Hang Jebat. Tambah pula yang mendominasi pemerintahan Kesultanan Melaka ketika itu ialah orang Tamil Muslim. Mereka yang membunuh Sultan Abu Syahid, menyuruh membunuh Hang Tuah, meracun Sultan Alaudin dan mendidik Sultan Mahmud menjadi ‘kaki perempuan’. Dan mereka jugalah yang menjadi pembelot apabila Melaka diserang Portugis.

5/28/2016 12:12 AM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Di Jalan Gelenggang dikatakan Makam Hang Kasturi. Jika baca Sejarah Cina, yang menderhaka adalah Hang Kasturi dan Sejarah Melayu mengatakan yang derhaka adalah Hang Jebat. Dalam Sejarah Melayu ditulis begini "Maka bangkai Hang Jebat pun di tarik orang lah ke laut, maka segala anak bini nya semua habis di umbut (di halau) datang kepada kaki tiang dan tanah bekas rumah habis di gali di buang ke laut". Apakah makna dari tulisan ini?. Bermakna TIDAK MUNGKIN MAKAM HANG JEBAT DI BINA DEKAT DENGAN ISTANA MELAKA. Mayat nya di buang ke laut, dan sangat betul lah cerita orang-orang tua, mengatakan Mayat Hang Jebat di bawa lari, entah kemana. Dahulu kisah ini sangat dirahsiakan.

RIWAYAT HIDUP LAKSAMANA HANG NADIM (1436-1556 MASEHI)

Nama asal beliau ialah Hang Nadim, di lahirkan pada tahun 1536M di Pulau Besar. Bapanya ialah Hang Jebat, seorang Panglima Sultan Mansur Syah. Hang Jebat ialah Datok Bentara Kanan. Ibu beliau Dang Wangi atau Dang Baru atau Dang Inangsih binti Sayyid Thanaudin. Setelah bapanya dibunuh, ibunya melarikan diri ke tempat datuknya iaitu di Pulau Besar. Penduduk Pulau itu banyak yang berketurunan Sayyid Thanaudin dan Maulana Ishaq. Setelah Sayyid Thanauddin membuka Pulau ini pada tahun 1420M, Pulau Besar amat terkenal menjadi Pusat Kesufian Islam. Banyak Ulama dari Pasai, Kelantan/Cermin dan Jeddah datang. Pada tahun 1495M rombongan Ulama Pasai yang di ketuai Maulana Ishaq atau Maulana Yusof dan Sayyid Ismail datang ke pulau itu. Rombongan ini berjumlah 46 orang, iaitu terdiri 6 orang perempuan dan 40 orang lelaki, kebanyakannya adalah Ulama.

Setelah lahir Hang Nadim, beliau diserahkan kepada Hang Tuah untuk dididik. Anak yatim ini dididik oleh Hang Tuah seperti anaknya sendiri. Hang Tuah juga ada anak lelaki iaitu Tun Biajid dan Tun Guna. Ketiga mereka ini dididik dengan ilmu agama dan ilmu persilatan. Pondok Pesantren waktu itu di Upih dan Pulau Besar. Mereka dihantar ke Pulau Besar. Waktu itu Sayyid Thanaudin masih hidup lagi. Sayyid Thanauddin wafat pada tahun 1510M dan makamnya ada di Pulau Besar. Setelah dewasa Hang Nadim di kawinkan dengan Tun Mas Jiwa binti Hang Tuah. Laksamana Hang Tuah masih menjadi Laksamana Melaka. Setelah Laksamana Hang Tuah “Hilang”, jawatan Laksamana diserahkan kepada Laksamana Khoja Hasan. Khoja Hasan sebelum itu berjawatan Temenggung. Setelah Khoja Hasan menjadi Laksamana, jawatan Temenggung di berikan kepada Temenggung Tun Hasan bin Tun Mutahir.

5/28/2016 12:16 AM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...


Pada tahun 1510M satu peristiwa yang dahsyat berlaku. Atas khianat orang Tamil Muslim terjadilah Pembunuhan 4 orang Pembesar Melaka iaitu;

1. Bendahara Tun Mutahir (Bendahara)
2. Temenggung Tun Hasan, (anak Bendahara)
3. Tun Ali, (menantu/anak saudara Bendahara)
4. Seri Nara DiRaja, (abang Bendahara dan besan Bendahara)

Selepas peristiwa ini Laksamana Khoja Hasan pula dipersalahkan kerana tidak menyiasat hal yang sebenar. Khoja Hasan dipecat dan dihalau dari Melaka. Laksamana Khoja Hasan balik ke Pasai dan menuntut lagi ilmu agama. Beliau ialah anak Ulama yang mentafsirkan kitab Daru’il Mazlum iaitu Maulana Sayyid Ibrahim Patakan Ismail bin Maulana Sayyid Barkat Nurul Alam bin Maulana Sayyid Husin Jamadil Kubra. Maulana Sayyid Patakan Ibrahim Ismail ialah bapa kepada Maulana Malik Ibrahim. Maulana Malik Ibrahim ialah KETUA WALI SONGO juga dikenali dengan nama SUNAN MAGHRIB. Nama sebenar Laksamana Khoja Hasan ialah Maulana Sayyid Fadillah. Dikatakan beliaulah yang menewaskan Portugis dan membuka Pelabuhan Sunda Kelapa menjadi JAYAKARTA atau JAKARTA.

Setelah jawatan Laksamana kosong, jawatan ini diberikan kepada Hang Nadim. Semasa Portugis menyerang Melaka pada tahun 1511M, beliaulah Laksamana Angkatan Laut Melaka. Pada masa itu Melaka mempunyai 100,000 orang tentera dan ada 3000 pucuk meriam. Kekalahan tentera Melaka ini bukan disebabkan KEKUATAN TENTERA PORTUGIS, tetapi kerana ada pembelot dari kalangan orang Cina, Tamil Muslim dan Jawa. Orang-orang ini menjadi pedagang di Melaka dan kononnya TIDAK PUAS HATI KE ATAS CUKAI YANG DI KENAKAN. Pada permulaan perang, Portugis hampir kalah, tetapi Ketua Orang Jawa iaitu Utimur Raja menjadi pembelot dengan memberitahu kelemahan dan peta Kota Melaka. Kota Melaka bukan A Famosa, Kota Melaka di dirikan oleh Tun Perak, dari kawasan Kota A Famosa terus ke Limbungan bawa ke Durian Daun bawa ke Semabok dan terus ke Bukit Senjuang dan terus ke Banda Hilir. Kota Melaka yang asal menutup satu bandar Melaka. Di Dataran Pahlawan, dulunya laut, masih ada lagi sisa-sisa Kota Melaka. Mesti diingat A Famosa ialah Kota Portugis, bukan Kota Melaka.

Setelah Melaka kalah, Sultan Dan pembesar Melayu lari ke Pagoh. Masih ada lagi tinggalan mereka di Pagoh, Segamat. Dari Pagoh mereka menyerang Portugis kembali. Tentera Portugis menghancurkan Pagoh dan Sultan Mahmud lari ke arah Kota Seluyut dalam Daerah Kota Tinggi. Serangan tetap dibuat ke atas Melaka yang diketuai oleh Tun Biajid dan Laksamana Hang Nadim. Tun Biajid lari ke Pasai kemudian ke Patani dan kemudian ke Pahang. Pada akhir Tun Biajid, beliau menetap di satu tempat di Pahang. Laksamana Hang Nadim pula mengikut Sultan Ke Johor. Tun Guna bin Hang Tuah meninggal dunia semasa serangan Portugis di Kota Bentayan, Pagoh. Laksamana Hang Nadim banyak berkhidmat dengan banyak Sultan Melaka dan Johor, seperti Sultan Mahmud 1, Sultan Ahmad Syah, Sultan Alauddin Riayat Syah 2 (Sultan Johor 1), Sultan Alaudin Riayat Syah 3. Beliau juga yang membina Kota Bintan dan juga Makam Tauhid di Kota Tinggi. Selepas mendirikan Makam Tauhid beliau “HILANG”.

Dimasa itu Sultan Johor ialah Sultan Abdul Jalil Ali Munghayat Syah. Bendaharanya ialah Tun Seri Lanang.

Dikatakan juga Makam Laksamana Hang Nadim berda di Pulau Besar di samping makam bonda dan ayahandanya. Dulu, kawasan di seliling Keramat Tempayan Pecah memang ada makam lama. Tetapi sangat sayang sekali, sekarang makam-makam ini telah diratakan untuk membuat padang golf.

5/28/2016 12:21 AM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Tiga buku iaitu Sulalatus Salatin, Sejarah Kesultan Johor dan Sejarah Melayu dan Bugis boleh dirujuk. "Hang" adalah pangkat yang diberi oleh Sultan Mansur Syah kepada Hang Tuah dan 7 orang lagi sahabatnya di ketuai oleh Tun Bija Sura. Pangkat dan gelaran Hang ini di berikan sebelum kedatangan Puteri Hang Lipo.

Sekian.

5/28/2016 12:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

asal boleh je kau menulis. tak perlu lah nak pecah belahkan masyarakat. jangan ikut sedap mulut je mendakwa barang yang belum dalam kepastian

sebab mulut badan binasa...

6/15/2016 9:19 AM  
Blogger Iskandar Zukarnain said...

Aku tidak berapa sokong kenyataan diatas mengatakan hang tuah itu berasal dari cina.apa yg diterangkan diatas mungkin khayalan sipenulis tanpa bukti yang kukuh dan hanya satu tanggapan disudut yang lain.tetapi,kalau dibaca sehingga habis mungkin ada kebenarannya.kita tidak tahu kewujudannya.pihak yang mengkaji tentang hang tuah pun tidak mampu merungkai misteri kewujudan hang tuah sama ada melayu atau cina.berasal dari tanah melayu atau indonesia.siapa pun tidak tahu melainkan andaian semata tanpa bukti yang kukuh.apa yang saudara kita tulis diatas perlu dikaji oleh para pengkaji yang bertauliah.nasihat saya kaji asal usul puteri hang lipur di China.mungkin ada sedikit info tentang hang tuah lina beradik itu.perlu diingat,asul usul melayu juga berasal dari cina jika mengikut sejarah iaitu di hunan dan bukan serumpun dengan negara indonesia.bangsa indonesia yang ada dimalaysia dan bermastautin sejak lama adalah bangsa pendatang dan menganggap tanah melayu adalah tanah mereka san membuat seperti negara sendiri.sekian.

8/09/2016 1:23 PM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Orang Melayu merupakan penduduk asal Tanah Melayu yang dahulunya dikenali sebagai sebahagian Benua Sunda yang tenggelam pada akhir zaman ais, kira-kira 50,000 tahun lalu. Pengerusi Lembaga Pengelola, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Prof. Datuk Seri Dr. Salleh Yaapar berkata, orang Melayu yang berhijrah ke daerah lain di kawasan Benua Sunda merupakan seorang perantau dan bukan pendatang kerana mereka bergerak dalam lingkungan kawasan sendiri. Salleh yang merupakan Pensyarah Kesusasteraan Bandingan, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, kenyataan yang menyebut bahawa orang Melayu merupakan kaum pendatang adalah tidak benar. “Sebagai contoh, apabila Parameswara bergerak dari wilayah Palembang ke Singapura dan kemudian ke Melaka untuk membina empayar baharu, beliau bukan pendatang yang datang ke Melaka atau Semenanjung, sebaliknya seorang perantau yang bergerak di dalam wilayahnya sendiri. “Malah, berdasarkan sejarah, orang Melayu di Tanah Melayu adalah mereka yang berasal dari zaman kerajaan Sriwijaya iaitu semua daerah di bawah empayar itu mengakui diri mereka adalah orang Melayu, dan apabila orang Melayu ketika itu bergerak ke daerah lain, mereka bergerak di dalam kawasan rantaunya sendiri yang dikenali sebagai Benua Sunda,” katanya selepas menyampaikan syarahan bertajuk Melayu: Asal Usul, Migrasi dan Pengembaraan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Salleh berkata, masyarakat di negara ini begitu terikut-ikut dengan dasar Kerajaan Singapura yang menganggap masyarakat mereka sebagai pendatang. “Kerajaan Singapura menjadikannya sebagai satu dasar untuk semua orang mengaku diri mereka sebagai pendatang, tetapi mereka lupa sebelum Singapura tertubuh sebagai negara bangsa, negara itu adalah kepunyaan Sultan Johor. “Singapura mengambil ketetapan yang tidak betul, dan malangnya orang di sini terikut-ikut dengan turut menganggap kita juga sebagai pendatang kerana Parameswara dahulu datang dari Palembang,” katanya. Menurutnya lagi, selepas berlaku banjir besar yang menenggelamkan Benua Sunda, keadaan geografi mula berubah seperti yang dapat dilihat di Tanah Melayu, Sumatera dan Borneo sekarang. “Ketika itu, orang Melayu yang tinggal di sini mula berhijrah ke luar menuju New Zealand ke selatan, Taiwan di utara dan Madagascar,” katanya.

8/10/2016 10:36 AM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Kesahihan Perjanjian British-Siam 1909: Apa yang rakyat Malaysia perlu tahu

Perjanjian British-Siam 1909 perlu diambil sebagai suatu pengajaran untuk semua rakyat Malaysia.

Semenanjung Melayu mengunjur sepanjang 842 batu atau 1, 355 km dari Segenting Kra di Thailand ke titik paling selatan di benua Asia di Tanjung Piai, Malaysia.

Banyak ketamadunan Melayu muncul di sepanjang semenanjung yang membentuk halangan daratan semulajadi di antara Lautan Hindi dan Laut China Selatan ini.

Langkasuka, Srivijaya dan Melaka antaranya adalah kuasa politik ketamadunan Melayu yang banyak meninggalkan kesan terhadap struktur sosio-politik di Semenanjung Melayu.

Berkurun lamanya, kedaulatan kerajaan-kerajaan Melayu ini membentang melampaui wilayah moden Semenanjung Malaysia sehinggalah Perjanjian British-Siam dimeterai di antara Siam dan British pada tahun 1909 tanpa rela pemerintah kerajaan-kerajaan Melayu.

Sejauh manakah Perjanjian British-Siam 1909 ini sah di bawah undang-undang antarabangsa?

Bunga Mas

Setelah kejatuhan Melaka pada tahun 1511 ke tangan Portugis, Semenanjung Melayu ditadbir oleh beberapa kerajaan-kerajaan Melayu kesinambungan Kesultanan Melaka.

Pihak Portugis hanya bertumpu di Kota Melaka, tidak berupaya untuk mengembangkan pengaruh mereka ke seluruh Semenanjung.

Kesultanan Melayu Pattani pernah mempunyai wilayah yang luas merangkumi beberapa wilayah moden di dalam Thailand termasuk Satun, Trang, Yala, Pattani dan Narathiwat.

Pattani mempunyai hubungan yang rapat dengan Siam dan mengirim bunga mas ke Istana Raja Siam dalam bentuk bunga mas yang Siam anggap sebagai simbol pertuanan mereka ke atas kerajaan Melayu ini.

Selain Pattani, kerajaan-kerajaan Kedah, Kelantan dan Terengganu juga turut mengirim bunga mas kepada kerajaan Siam.

Walaupun Siam menganggap amalan ini sebagai simbol kekuasaan mereka, negeri-negeri Melayu ini melihatnya sebagai suatu pertalian persahabatan.

Sebagai contoh, seperti yang tercatat di dalam buku Historical Dictionaries of Asia, Oceania and the Middle East yang diedit oleh Jon Woronoff, Terengganu mengirim bunga mas kepada Siam sebagai balasan kepada Raja Siam yang terlebih dahulu menghadiahi kerajaan Terengganu dengan pelbagai pemberian berharga.

Kedah juga berpendapat bahawa amalan ini hanya sekadar isyarat persahabatan di antara kedua-dua negara.

Perjanjian British-Siam 1909

Garis sempadan antarabangsa yang kini terpakai di antara Malaysia dan Thailand telah dilukis oleh pihak Siam dan British menerusi Perjanjian British-Siam 1909, tanpa merujuk kepada sultan-sultan Melayu pada ketika itu, mengakibatkan berlakunya kesan sosio-demografi yang rata-ratanya dialami oleh majoriti penduduk Melayu di wilayah selatan Thailand iaitu Pattani, Yala dan Narathiwat.

Sungai Golok yang sekangkang kera itu telah dijadikan sempadan negara di antara Malaya dan Siam, memisahkan masyarakat Melayu di Kelantan dengan bekas rakan senegara mereka di Yala, Pattani dan Narathiwat yang kini menjadi milik Thailand.

Garis sempadan antarabangsa yang merentasi perbukitan Bukit Puteh di Perlis memaksa masyarakat Melayu di wilayah Satun untuk tidak lagi dianggap sebagai rakyat Kedah mahupun Perlis.

Sebagai contoh, Kampung Ko Puyu (Pulau Puyu) dan Kampung Ko Yao (Pulau Panjang) didiami hampir seratus peratus masyarakat Melayu.

Seperti yang digambarkan, perkampungan ini hanya terletak kurang dari 20 kilometer dari Kuala Perlis dan berjarak lebih dekat dengan tanah besar Semenanjung Malaysia berbanding Pulau Langkawi. Masyarakat di sini bertutur dalam loghat Kedah tetapi garis sempadan yang dilukis secara sesuka hati oleh British dan Siam ini telah menyaksikan orang-orang Melayu di sini tercerai daripada saudara-saudara mereka di Kedah dan Perlis.

8/11/2016 4:00 PM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Sejauh Manakah Perjanjian ini Sah?

Undang-undang antarabangsa mengesahkan hanya negara berdaulat berhak menandatangani perjanjian antarabangsa.

Sesetengah sarjana mengatakan bahawa negeri-negeri Melayu ini bukanlah negara berdaulat tetapi hanya negeri lindungan Siam.

Pengataan ini, walaubagaimanapun, tidaklah benar secara keseluruhan.

Undang-undang antarabangsa ada menetapkan bahawa sesebuah entiti politik itu boleh diiktiraf sebagai sebuah negara apabila ianya memenuhi beberapa syarat yang ditetapkan.

Ini termasuk mempunyai wilayah yang berpenduduk, memiliki kerajaan yang berfungsi dan kapasiti untuk menjalin hubungan antarabangsa dengan negara-negara lain.

Kedah adalah salah satu kesultanan yang paling tua di dunia yang diasaskan pada tahun 1136.

Sebelum menjadi sebahagian daripada Malaysia, Kedah telahpun mempunyai wilayah berpenduduk yang ditadbir oleh kerajaan yang berfungsi penuh serta telahpun menjalin hubungan antarabangsa dengan negara-negara lain seperti Siam dan kerajaan British.

Siam seringkali menganggap Kedah sebagai sebahagian dari wilayah negaranya.

Pertamanya, sekiranya ini adalah apa yang didakwa, pihak British tidak akan membuat perjanjian dengan Sultan Kedah bagi mendapatkan Pulau Pinang pada tahun 1786 dan seterusnya Seberang Prai pada tahun 1798.

Keduanya, jika Kedah adalah milik Siam, pihak Siam sudah pasti akan memaksa pegawai British untuk membuat perjanjian serahan ini (penyerahan Pulau Pinang dan Seberang Prai) dengan mereka dan bukannya dengan Sultan Kedah.

Kerajaan-kerajaan Melayu yang lain seperti Kelantan, Terengganu dan juga Perlis memenuhi syarat-syarat ini memandangkan kesemua kerajaan ini mempunyai kapasiti untuk menjalin hubungan antarabangsa dengan negara-negara lain.

Ini jelas terbukti daripada amalan turun-temurun pengiriman berbalas bunga mas dan hadiah yang berlangsung di antara kerajaan-kerajaan Melayu ini dengan Siam.

Lagipula, setelah tamat Perang Dunia kedua, kerajaan British telah menugaskan Sir Harold Mac Michael untuk mendapatkan persetujuan sultan-sultan Melayu dari Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu untuk menyerahkan kedaulatan mereka bagi memudahkan pembentukan Malayan Union pada tahun 1946.

Sekiranya sultan-sultan ini tidak berdaulat, kenapa perlu pihak British untuk mendapatkan persetujuan mereka?

Fakta-fakta ini membuktikan secara langsung dan tidak langsung bahawa kerajaan-kerajaan Melayu ini adalah kerajaan yang berdaulat.

Maxim perundangan nemo dat quod nan habet ada menyebut bahawa ‘tiada siapa boleh memindahkan pemilikan lebih daripada apa yang dia miliki’.

Memandangkan Kedah dan kerajaan-kerajaan Melayu ini bukanlah jajahan atau negeri bawahan yang ditadbir secara langsung oleh Siam atau British, kerajaan British dan Siam tidak berhak untuk melukis garis sempadan antarabangsa seperti yang termaktub di dalam Perjanjian British-Siam 1909 tanpa terlebih dahulu mendapatkan persetujuan pemerintah-pemerintah Melayu yang mana wilayah kerajaan-kerajaan mereka terkesan akibat syarat-syarat perjanjian ini.

8/11/2016 4:03 PM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Kesimpulan

Sebelum Perjanjian British-Siam 1909 dimeterai, kedaulatan kerajaan-kerajaan Melayu di utara Semenanjung Malaysia ini melampaui sempadan moden Malaysia-Thailand yang membentang dari Kuala Sungai Golok di Kelantan ke perbukitan Bukit Puteh di Perlis.

Kerajaan British dan Siam telah memeterai perjanjian ini tanpa mempertimbangkan kesannya ke atas sosio-demografi masyarakat Melayu di utara Semenanjung Malaysia dan selatan Thailand.

Tidak keterlaluan untuk menyatakan sempadan moden Malaysia-Thailand yang ada pada hari ini bukanlah dilukis bagi memisahkan wilayah sebenar orang-orang Melayu dan Siam.

Tindakan kerajaan British dan Siam yang mengorbankan wilayah tradisi orang-orang Melayu bagi tujuan cita-cita imperialistik mereka adalah suatu yang tidak patut berlaku.

Dalam pada yang lain, pemerintah Melayu pada waktu itu sendiri terlalu lemah untuk bangkit menentang penindasan dan perlakuan sewenang-wenangnya British dan pihak Siam.

Benar, tiada satu pun pemerintah kerajaan-kerajaan Melayu ini yang secara lantang menentang garis sempadan ini sehinggalah kesannya terasa sehingga ke hari ini.

Sama ada perjanjian ini adalah sah atau tidak menurut undang-undang antarabangsa, kenyataannya adalah agak mustahil bagi Malaysia untuk mempersoalkan keesahannya kerana perjanjian zaman penjajahan ini telahpun diakui dan digunapakai tanpa sebarang bantahan untuk lebih daripada 100 tahun.

Wilayah negara kita adalah apa yang ada pada hari ini.

Rakyat Malaysia patut mengambil iktibar daripada kesan Perjanjian British-Siam 1909 ini sebagai suatu pengajaran.

Kita haruslah berdiri teguh sebagai rakyat yang setia mempertahankan pusaka kita yang paling berharga - negara kita yang tercinta, Malaysia.

8/11/2016 4:04 PM  
Blogger Sharif Hidayat said...

Kalau nk tau tang ni la sejarawan ahpek topekong bodo sikit,Ni la dia org bodo yg berlagak pandai susun kata seolah mcm prof tapi kantoi tang sumber rujukan bukti manuscript fail, mana dia sumber dari yunan?tak payah temberang la lencai kalau betul manuscript dari yunan tu ada sebut tuah tu cina mesti awai2 lagi negara china dh claim dia punya sbb dinasti tanah besar china tu akn sebut dgn detail story pasal panglima raja2 depa..ni semua puak cauvanis malaysia punya agenda saja sebab fobia dgn perkataan pendatangness ,susah sgt ka terima hakikat keturunan cina di Malaysia adalah dtg dari tanah besar china ? Kelakar la bila historian tulis blog sejarah tapi satu fakta pon tadak..mimpi jelah oi..tang sumber rujukan ngn kajian blog ni sgt zero xbleh pkai..takda sebab org melayu nk naik kn prestij bangsa dgn guna nama tuah sbb prestij melayu telah harum subur dlm catatan2 jiran dan lawan yg mengakui prestij melayu..dari seaport smpai ke prestij diplomatic ,sebagai contoh bila inggeris dtg jarah sini ,dia xboleh ubah nama melayu buboh ke nama lain seperti yg terjadi pada pilipin sbb istilah malayu dah tercatat dlm catatan2 terdahulu..yg disini mmg kepulauan melayu .simple !

10/18/2016 2:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Antara 'hang' yg mmg pasti wujud..
1. HANG pi mana..aku xtau
2. HANG pi la mana2 aku x amik tau
3. HANG kyu jaya..dh lama ttp aih
4. HANG baca HANG bodo..
5. Hahaha..pala tok HANG...

11/09/2016 3:19 AM  
Blogger Mohd Fuad Samad said...

Penyelidikan terbaharu oleh Universiti Putra Malaysia (UPM) mengenai Hang Tuah (25 November 2015) menunjukkan jejak terakhir pahlawan Melayu itu berakhir di Temasik (kini Singapura) pada tahun 1511 ketika berusia 80 tahun.

Bagaimanapun, pahlawan itu mungkin berpindah ke Riau, Indonesia selepas itu, sebelum mengakhiri hayatnya di Palembang, disokong dakwaan penduduk di situ yang menemui kuburnya.

Penemuan itu menimbulkan kemungkinan kubur Hang Tuah yang selama ini didakwa di Tanjung Keling, Melaka mungkin hanya makam peringatannya.

Penyelidikan itu juga mengenal pasti Hang Tuah dilahirkan pada tahun 1431 dan mengesahkan kewujudannya melalui kajian empirikal yang pertama kali menggunakan sumber dan artifak luar negara, berbanding kajian sebelum ini berasaskan nukilan tempatan seperti Hikayat Hang Tuah.

Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Emeritus Dr Hashim Musa, yang mengetuai penyelidikan itu bagaimanapun berkata, penemuan kubur perlu dibuktikan melalui ujian asid deoksiribonukleik (DNA) keluarga Hang Tuah dengan tulang dari kubur berkenaan.

11/17/2016 3:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Takyah nak bising² pasal hang tuah cina ke melayu, lebih baik fidyahkan al fatihah kepada dia atas jasa dia dalam islam.

2/21/2017 8:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

penting sangat ke siapa hang tuah?nasib bangsa melayu pada masa kini lagi penting

3/23/2017 10:04 AM  
Blogger hasnul katima said...

Ape nak pening2 kan kepale , lepak suda kat hang tuah mall , tuah menyediakan shisha disane. Uhuk uhuk.

6/08/2017 4:19 PM  
Blogger hasnul katima said...

Ape nak pening2 kan kepale , lepak suda kat hang tuah mall , tuah menyediakan shisha disane. Uhuk uhuk.

6/08/2017 4:19 PM  
Blogger hasnul katima said...

Ape nak pening2 kepale , lepak suda kat hang tuah mall , tuah menyediakan shisha disane , ade jodoh jmpe la tuah sekali shisha sekali kat sane alamak gurau2 uhuk uhuk.

6/08/2017 4:23 PM  
Blogger hasnul katima said...

Ape nak pening2 kepale , lepak suda kat hang tuah mall , tuah menyediakan shisha disane , ade jodoh jmpe la tuah sekali shisha sekali kat sane alamak gurau2 uhuk uhuk.

6/08/2017 4:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bodoh la lord billy ni..Rasulullah s.a.w tak perlu la nak bandingkan..

Cakap tak pakai otak...ko ni takde iman ke apa..pegi baca balik rukun iman tu...kalau rukun iman pun tak lepas baik ko duk diam je...jenis tak baca alquran ke apa ko ni..bodo piang!!!

6/22/2017 6:58 AM  

Post a Comment

<< Home